Науковиця з України отримала у США $625 тисяч «стипендії для геніїв»

Соломія Головіна

|

Українська вчена Поліна Лішко, яка працює в університеті Берклі в Каліфорнії отримала цьогорічну стипендію, від фундації Джона та Кетрін Мак-Артурів, яку ще називають «стипендією для геніїв». Про це повідомляє Голос Америки.

 

Разом із цим, науковиця отримає 625 тисяч доларів фінансування досліджень протягом наступних п’яти років.

Поліна Лішко – професорка молекулярної та клітинної біології, працює в сфері репродуктивної фізіології. Її праця дозволила розробити новий негормональний засіб контрацепції для жінок і може дозволити розробку нових унісекс-контрацептивів та контрацептивів для чоловіків. Вона винайшла препарат, який впливає на сперму і не дозволяє сперматозоїдам запліднити яйцеклітину.

«Стипендія МакАртур змінює життя. Психологічно, це величезний поштовх – не лише для мене, але й для команди теж, тому що це демонструє визнання важливості репродуктивної фізіології», – каже науковиця в коментарі університетському виданню.

Науковиця працює разом із своїм чоловіком Юрієм Кірічком. Вони обоє закінчили Інституту фізіології імені Богомольця в Києві, а згодом перебрались працювати до США.

Подружжя говорить, що їм подобається те, як американські університети дають можливість поєднувати роботу над теоретичними дослідженнями з прикладною наукою. На їхній погляд, це дало їм можливість розвинути власний науковий потенціал та зробити внесок у світову науку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *