ОСТАННІ НОВИНИ

Археологи досліджують давні крипти у храмі XVII століття в Комарно

Вероніка Рой

|

У храмі Різдва Богородиці XVII століття у місті Комарно, що у Городоцькому районі, археологи проводять дослідження давніх крипт. Археологічні роботи є частиною наукових досліджень, що увійдуть до комплексного проєкту реставрації та пристосування пам’ятки архітектури. Про це інформує Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба».

За словами археологів, сьогодні вже відомо, що до кінця XVIII століття у храмі хоронили представників місцевої еліти. Науковці натрапили на численні поховання у семи криптах собору, чотири з яких були відкриті і досліджені у ХХ столітті, а три залишались невивченими до цього часу.

«У одній з крипт ми зробили отвір на місці первинного входу, адже раніше до неї та сусідніх двох не було жодної змоги потрапити», пояснює археологиня, доктор історичних наук Віра Гупало.

Серед знахідок, на які натрапили археологи, австрійська монета 1773 року, яка допомогла зафіксувати дату завершення поховань у соборі. За словами Віри Гупало, це збігається з іншою датою 1784 роком, коли імператор Йосиф II видав наказ ліквідувати усі цвинтарі при храмі та закрити крипти.

Археологи також натрапили на шовкові шкаплери, хрест та кілька медальйонів. Один з них на аверсі має зображення Євхаристії, а на звороті образ Непорочного зачаття Діви Марії, і був привезений з паломництва до Риму, про що має відповідний напис.

Усі знайдені у криптах храму останки опрацьовуватиме антропологиня Ольга Мінейко. За її словами, після ретельного вивчення можна буде сказати, скільки людей було поховано в храмі, якої статі, якого віку і навіть на які хвороби вони страждали чи від чого померли.

«Археологічні дослідження дають нам багато інформації про поховальний обряд, водночас антропологічний аналіз дає можливість побачити людину: як вона росла, жила, чим займалась, які труднощі були на її шляху, зокрема хвороби. Це дозволить змалювати портрет населення Комарно XVII – XVIII ст.», пояснила Ольга Мінейко.

Зазначимо, від початку вересня у храмі Різдва Богородиці у місті Комарно тривають археологічні дослідження. Основне завдання експедиції дізнатись більше про саму святиню та таємниці, що вона приховує. Роботи передбачають вивчення стану фундаментів, прихрамової території та крипт під підлогою.

Додамо, що храм Різдва Богородиці побудований в 1656-1658 pp., на місці старого дерев’яного костелу. Він є яскравим прикладом архітектури перехідного етапу – від ренесансу до бароко. Храм декілька разів ґрунтовно ремонтували. Востаннє – у 30-х pp. XX ст.: оновлено фасади та дзвіницю, замінено покриття підлоги на керамічну плитку.

В ансамбль храму також входять дзвіниця та колишня плебанія. У радянський період костел використовували як склад меблів. У 1992 р. його передали греко-католицькій громаді. Нині це діючий греко-католицький храм, а приміщеннях колишньої плебанії – шкільна бібліотека та спортивний зал.

Фото: Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *