ОСТАННІ НОВИНИ

Рада підтримала у першому читанні створення Бюро економічної безпеки

Ольга Денисяка

|

Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про створення Бюро економічної безпеки – цей орган повинен стати єдиним, що займатиметься розслідування економічних злочинів та ліквідує податкову міліцію. За відповідне рішення проголосували 245 депутатів. Також законопроєкт пропонує забрати в СБУ повноваження щодо розслідування економічної злочинності, передає hromadske.

 

У документі йдеться, що Бюро має протидіяти кримінальним правопорушенням, які негативно впливають на економіку, сприяють її тінізації, витоку капіталу та іншим негативним явищам, які уповільнюють темпи економічного зростання та загрожують національним інтересам у сфері економіки.

Якщо відомство буде створено, воно матиме територіальні підрозділи, його структуру має визначити президент. Призначатиме директора також президент, але з подання конкурсною комісії. Підпорядковуватися Бюро буде Кабміну, а не президенту.

Також законопроект забороняє передавати проведення розслідування іншим органам безпеки, якщо справа є підслідністю Національного антикорупційного бюро або Бюро економічної безпеки.

У пояснювальній записці зазначається, що зараз економічні правопорушення розслідують податкова міліція, а також СБУ і Нацполіція. Автори документа вважають, що податкова міліція погано виконує цю задачу, а для решти відомств це взагалі невластиві функції.

Якщо закон ухвалять в цілому, економічними злочинами займатиметься лише новостворене Бюро, а решта відомств ці функції втратять. Податкову міліцію взагалі розформують.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *