ОСТАННІ НОВИНИ

Майбутні офіцери складають держіспити в Академії сухопутних військ

Ольга Денисяка

|

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (МЦМБ) тривають державні екзамени для слухачів Курсів лідерства офіцерського складу тактичного рівня. Майбутні офіцери звітують перед членами екзаменаційної комісії за знання, отримані ними за час навчання за інноваційною програмою, адже здобували військовий фах лише впродовж року. До цього всі вони отримали вищу освіту у цивільних вишах за цивільними спеціальностями.

 

Так, на одній з ділянок військового полігону свою готовність очолити військові підрозділи демонстрували майбутні командири-піхотинці.

За словами начальника кафедри тактики Національної академії полковника Володимира Ожаревського, під час підсумкового іспиту слухачі повинні були продемонструвати теоретичні навички та практичні вміння з питань організації бою та управління підрозділом в ході бойових практичних дій в ролі командирів взводів. А для надання якомога більшої реалістичності було залучено групу імітації зі складу підрозділу позначення дій противника (OpFor) МЦМБ.

«Варто наголосити, що цьогоріч свої вміння з організації бою випускники курсів складали за стандартами НАТО. Знання процесу планування бою, як заведено сьогодні називати цей алгоритм, продемонстрований нашими вихованцями, приємно здивували навіть членів підкомісій, що прибули з бойових частин», – розповів офіцер.

До слова, серед цьогорічних випускників курсів є й чимало дівчат. За словами викладачів, їхні знання та навички, а головне рівень мотивації до опанування військової справи, не нижче за хлопців.

Продемонстрували високий рівень своєї підготовки й слухачки курсів, які здобувають фах командирів танкових підрозділів. Разом зі своїми однокурсниками чоловічої статі вони повинні були не лише показати екзаменаторам знання з управління підрозділами, але й уразити мішені зі штатного озброєння танку.

«Під час складання комплексного екзамену з дисципліни «Стрілецька зброя та вогнева підготовка» слухачі повинні були довести, наскільки добре вони знають будову, тактико-технічні характеристики й призначення зброї. Також виконати нормативи зі спорядження різних зразків танкового озброєння, приведення його до нормального бою, вивірки прицілів. А вінцем іспиту стало виконання стрільби з танку штатними боєприпасами», – розповів викладач кафедри вогневої підготовки видового військового вишу підполковник запасу Олександр Богачьов.

За його словами, під час навчання слухачі-танкісти за основну бойову машину вивчали танк Т-64 БВ. Втім, низка занять була присвячена й іншим зразкам, зокрема Т-72. Безперечно, навчити за рік вчорашнього економіста, юриста, математика чи філолога досить непросто. Однак навчальна програма складена таким чином, щоб відкинути все зайве, інтенсифікувати здобуття слухачами саме військових дисциплін, а головне –  надати їм можливість якомога більше практикуватись на справжньому озброєнні.

За проміжними підсумками складання цьогорічними випускниками Курсів лідерства державних іспитів можна без перебільшення сказати, що всі вони до виконання обов’язків за первинними офіцерськими посадами у військах готові. Промовисто про це свідчать й середні бали за результатами складання комплексних іспитів. А це не менше оцінки «добре». Вже днями державна атестація добіжить завершення і всі, хто складуть її успішно, а попередньо це всі без винятку слухачі, отримають посвідчення про завершення навчання, первинні офіцерські звання «молодший лейтенант». Урочистий ритуал випуску відбудеться 20 серпня у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, після чого молоді офіцери убудуть для проходження подальшої військової служби до бойових підрозділів Збройних Сил України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Академія сухопутних військ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *