Мешканцям Львівщини нагадують про правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також про те, як діяти у разі отруєння. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.
Як зазначається, із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням і стається воно через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або їстівних грибів – при порушенні техніки їх обробки, приготування чи зберігання.
Загалом від початку цього року в Україні зареєстрували 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Серед тих, хто захворів, – четверо дітей.
Однією з основних причин смертельних випадків є пізнє звертання по медичну допомогу.
Щоб уникнути отруєння:
- не кладіть до кошика гриб, якщо ви не впевнені у тому, що він їстівний;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки;
- не збирайте грибів поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль;
- не вживайте сирих грибів;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин;
- готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше ніж добу;
- не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують грудьми.
«Симптоми грибного отруєння можуть з’явися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які споживали. Серед симптомів – запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодання рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності», – зазначила експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталія Тімко.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- якщо після споживання грибів у вас чи ваших близьких спостерігаються симптоми отруєння – негайно викликайте «швидку допомогу»;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтесь ліжкового режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) – щоб відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Не займайтеся самолікуванням – зверніться до лікаря!
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.
Соломія Головіна