ОСТАННІ НОВИНИ

Глава УГКЦ Святослав відзначив Івана Васюника орденом Шептицького

Андрій Котенський

|

Глава Української греко-католицької церкви, блаженніший Святослав Шевчук вручив найвищу нагороду церкви, орден митрополита Андрея Шептицького, громадському та державному діячеві Івану Васюнику.

 

Високо оцінили Івана Васюника за багаторічну працю у збереженні пам’яті про духовного лідера українців Андрея Шептицького та великомученика Омеляна Ковча, за відстоювання історичної правди про голодомор-геноцид 1932-33 років в Україні, за тверду державницьку позицію та приклад довготривалого безкорисливого служінню церкві та українському народові.

За словами Блаженнішого Святослава, орденом Шептицького щороку відзначають особливих людей, які своїми рисами, служінням, величчю духа, широтою думки і погляду, які продовжують добру справу Шептицького.

«За активну громадську суспільну позицію у протистоянні злу та самовіддану працю у плеканні і захисті християнських цінностей, за подвижництво у сфері міжнаціонального примирення, міжрелігійного діалогу та церковно-суспільних відносин, за багаторічне жертовне служіння виконавчого голови комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча, що популяризує особу новомученика 20 століття, пароха Майданека… (концтабору смерті – ред.), за тверду державницьку позицію, обстоювання історичної правди про наше трагічне минуле, зокрема про сталінські голодомор 1932-33 років, за приклад довготривалого безкорисливого служінню церкві та народові, яке основане на християнських цінностях і суспільному вчені праведного митрополита Андрея Шептицького, нагороджується високоповажний пан Іван Васюник орденом митрополита Андрея Шептицького» – йдеться у патріаршій грамоті верховного архієпископа Святослава.

Орден Івану Васюнику вручав сам Святослав Шевчук.

«У грамоті всього не скажеш і не напишеш, але перед тим як вручити цей орден хочу сказати, що п’ять років тому, коли святкували 150 річницю з дня народження  митрополита Андрея пан Іван Васюник був одним із активних членів оргкомітету. Завдяки його праці ми маємо у Києві вулицю названо на честь Митрополита Андрея та меморіальну дошку на будинку колишньої Центральної Ради… Пане Іване, від серця до серця – щире спасибі, і за церковним звичаєм маю приємність вручити вам орден і заспівати Аксіос (з грецької – достойний, гідний)», – додав Блаженніший Святослав.

Своєю чергою Іван Васюник подякував за вручену нагороду та присвятив її воїнам, які сьогодні захищають Україну від російської агресії.

«Дякую вам за високу і несподівану оцінку моїх скромних зусиль, дякую рідній церкві за можливість служіння в такий спосіб, дякую моїм батькам, моїй дружині і донечкам за те, що вони постійно розуміють і підтримують і допомагають мені. Дозвольте Ваше блаженство на цій святій Зарваницький землі сьогодні присвятити цю найвищу відзнаку церкви нашим воїнам-захисникам, які боронять Україну від російського агресора і завдяки яким, ми можемо сьогодні бути тут. Приймаючи цю відзнаку, усвідомлю, що ще з більшою повнотою нам усім належить виконувати духовні заповіти праведного митрополита Андрея. Його сила була в його слові, він говорив тихо, але його чули всі. Так його слово звучало серед переляканого і кон’юнктурного європейського політикуму про винищування мільйонів українців геноцидом Голодомором 1932-33 роках, таке було його слово коли нацисти почали голокост, але його велич, велич великого князя і пастиря українського народу була у тому, що після його слова завжди була дія. Тож бережімо правду діймо і робімо добро на благо країни, любимо, захищаємо і будуймо Україну так, як заповідав великий праведник митрополит Андрей Шептицький», – сказав Іван Васюник.

Вручив орден Блаженніший Святослав в особливому місці і в особливий день. Цього дня у соборі Зарваницької Божої Матері була святкова літургія до 25-річчя Всеукраїнської прощі до Зарваниці та посвяти українського народу під покров Пресвятої Богородиці. До слова, саме митрополит Андрей Шептицький першим почав скликати багатолюдні прощі у Зарваниці.

Привітав із високою відзнакою Івана Васюника його рідний брат, громадсько-політичний діяч Ігор Васюник.

«Особливий день для моєї родини. Це найвища оцінка багаторічної праці Івана Васюника зі збереження національної пам’яті та відновлення історичної справедливості. Пишаюся, брате! І, звичайно, в такі моменти завжди дякуємо батькам, за те, що виховали в нас віру в Бога та любов до України», – написав Ігор Васюник на своїй сторінці у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *