ОСТАННІ НОВИНИ

На Пустомитівщині двоє людей захворіли на ботулізм

Вероніка Рой

|

У Пустомитівській центральній районній лікарні з діагнозом «ботулізм» лікуються чоловік та жінка, котрі вживали курячі консерви. Про це на своїй сторінці Facebook повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

 

«І знову про ботулізм. В Пустомитівській ЦРЛ рятують життя двом пацієнтам, мужчина 46 років та жінка 30 років, які захворіли на ботулізм. Токсин ботулізму був у курячій консерві домашнього виробництва», – написала Наталія Тімко.

Вона зазначила, що прешими симптомами ботулізму  у хворих були ознаки харчового отруєння.

«Далі – сухість в роті, двоїння в очах, порушення ковтання, мови, зору. Чиєсь життя може обірватись. Що робити, щоб не захворіти? Надавати перевагу консервам промислового виробництва. Перед вживанням просмажити чи протушити», – додала Наталія Тімко.

Зазначимо, ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *