ОСТАННІ НОВИНИ

Арсен Жумаділов: «МОЗ заблокувало централізовані закупівлі в розрахунку на ручне керування»

Андрій Котенський

|

Керівник державного підприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов про необґрунтоване гальмування процедури закупівлі ліків для пацієнтів за кошт держбюджету, що вже призвело до перших смертей:

«Сьогодні керівництво МОЗу виступило з обвинуваченнями на адресу ДП. Ніколи такого не було, і от знову.

Керівники МОЗу, ви ж не проти, якщо я розповім про все без купюр?

Ви заблокували централізовані закупівлі в розрахунку на ручне керування закупівлями і зганьбились. 16 червня набули чинність ініційовані вами зміни до профільної постанови Кабінету Міністрів України № 298, згідно із якими ДП має погоджувати «технічні, якісні та інші характеристики товарів і послуг, які є предметом закупівлі, а також проект договору, що буде укладений за результатами закупівлі».

Відповідно до цієї новації, 16-го ж червня ДП надіслало проекти договорів, а 18-го надіслало перший пакет технічної документації до погодження. Упродовж цього часу ми надіслали на МОЗ запити по 198 позиціях. Станом на 13 липня ми не отримали відповідь на жодний.

У вас не вистачає експертизи? Часу? Людського ресурсу? Бажання? Стимулів працювати?

Далі. Вам не подобається, що ми ефективно закуповуємо засоби індивідуального захисту в межах боротьби із коронавірусом. «МЗУ маніпулює зворушливою економією», «ДП самостійно аналізувало ціни, які були взяті для обґрунтування бюджетної програми», говорите ви. Але «зворушиво маніпулюєте» саме ви, забуваючи сказати наступне: ДП надало аналіз поточних цін на ЗІЗи станом на БЕРЕЗЕНЬ на запит МЕРТу і МОЗ у період найбільшого дефіциту на ринку. Ви ж недолуго використовуєте ці ціни в ТРАВНІ, обґрунтовуючи потреби у виділення близько 3 млрд грн з держбюджету. Між травнем і березнем ситуація на ринку змінилась докорінно. Ви не знали? Якщо не знали, то поцікавились би в нас в травні щодо ситуації на ринку ЗІЗів.

Також. Вам не сподобався офіс, який ми орендуємо. МОЗ готовий виділити приміщення для ДП, чи я щось пропустив? Якщо так, ми радо розглянемо ваші пропозиції. Поки що ж для загального розуміння, ціна оренди для нас у середньому в 1.5 нижче ніж за аналогічні приміщення, доступні на ринку.

Що далі?

Уже відкрився рахунок життів, що втрачені або понівечені вашою бездумною жагою все контролювати. Ви незграбно намагаєтесь перекласти відповідальність на регіони, на ДП, на попередників. На кого завгодно. Але відповідальність уже на вас.

Скажіть, скільки ще життів/влади/впливу вам потрібно, щоб заспокоїтись?

І питання до уряду і нардепів. Яким має стати рахунок життів, щоб втрутитися в ситуацію? Чи вся країна буде терпляче чекати докорів сумління вельмишановних вельмож?

П.С. По 95 процедурах з онкології, що ми встигли оголосити до блокування закупівель, уже цими днями підбиваємо перші підсумки, рухаємось до аукціонів і підписання договорів.

Шкода, що решта пацієнтів має чекати.

Сподіваюсь, їм вистачить здоров’я дочекатись».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *