ОСТАННІ НОВИНИ

Володимир Зеленський: «Давайте бути громадянами кожного дня, а не лише 28 червня»

Вероніка Рой

|

Звернення Президента України Володимира Зеленського з нагоди Дня Конституції:

«Дорогі громадяни, я щиро вітаю всіх з Днем Конституції України. Думаю, саме сьогодні кожен повинен чесно відповісти собі на запитання на просте, але важливе запитання. А що для тебе Конституція? Просто книга, яку читав та давно,що вже й не пам’ятаю? Права, якими хочу користуватися, та обов’язки, які волів би не виконувати? Те, що постійно хочуть змінити політики? Чи міцний правовий фундамент, на якому тримається держава?

А можливо, все простіше. Можливо, наша Конституція – це джерело відповідей? Відповідей, яких іноді потребує кожен з нас? Чи правильно ми живемо? Як країна і як суспільство. Чи достатньо робимо для того, щоб носити звання відповідального громадянина?

Знаєте, зараз я перебуваю на Херсонщині. Це чудовий і мальовничий край. І нам дуже пощастило, бо у нашій країні таких – двадцять п’ять. Все це наводить мене на такі думки… Відповідно до першої статті нашої Конституції, Україна є суверенна, незалежна, демократична, соціальна й правова держава. Я думаю тут не вистачає ще одного твердження. Україна – неймовірна, красива та чарівна. І зовсім не обов’язково, щоб це було записано в Конституції. Достатньо, щоб це було викарбувано в нашому серці. І коли кожен з нас нарешті зрозуміє, що найкраща країна – саме та, де ми народилися, тоді кожен з нас усіма своїми справами та словами буде її берегти.

Що для мене берегти Україні? Відповідь проста – це берегти кожного українця. І саме конституційні права громадянина є підказкою, як це робити. Ми маємо навчитися поважати права одне одного. Розуміти, що коло твоїх прав не може посягати на права іншої людини. Поважати закон, а не змагатися у кмітливості, як можна його обійти. Давайте пам’ятати про це кожного разу, коли ми заходимо в метро без маски, вмикаємо вночі музику, підпалюємо траву, рубаємо власний ліс чи їдемо перевантаженою фурою. А особливо – пам’ятати в моменти, коли готові розірвати, віртуально чи реально будь-кого, хто має іншу, ніж у тебе думку.

З поваги до Конституції починається громадянське суспільство. З поваги до прав кожного починається країна, яку поважає кожен. І особливо сьогодні, не лише в День Конституції, а й і у День молоді. ми повинні пообіцяти собі, що передамо наступному поколінню нову країну. Країну не агресії та ненависті, а взаємної поваги, свободи та рівності.

Давайте буди громадянами кожного дня, а не лише 28 червня. Бережімо себе! Бережімо людей навколо нас! Бережімо Україну! З Днем Конституції!».

Фото: Офіс президента

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *