ОСТАННІ НОВИНИ

У Мінсоцполітики назвали реальний прожитковий мінімум

Вероніка Рой

|

В Україні на сьогодні реальна вартість прожиткового мінімуму в країні становить 4,2-4,3 тис. грн. Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» повідомила міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

 

За її словами, перегляд підходів до визначення реального прожиткового мінімуму – це вимога часу.

«Ми маємо, нарешті, сказати людям, яким є реальний прожитковий мінімум. Тому що на сьогодні це фактично рівень виживання, а не проживання. Іноді дивуєшся, коли дивишся, який набір продуктів і товарів туди входить, і як це можна прив’язати до виміру гідного життя людини. Тому передусім треба змінити підходи і сферу його застосування», – сказала Лазебна.

Міністр зазначила, що на сьогодні в 40 законах виплати, штрафи і надбавки прив’язані до прожиткового мінімуму, у зв’язку з чим у держави склалася патова ситуація, коли через штучно створений низький прожитковий мінімум влада не може ефективно управляти соціальними стандартами.

«Тому спільно з профільним комітетом Верховної Ради працюємо над тим, щоб змінити методологію. Ми дискутуємо, наприклад, щодо формули визначення: буде він становити 40% від середньої заробітної плати у країні чи визначатиметься нормативно-структурним методом», – додала вона.

Марина Лазебна зазначила, Мінсоцполітики є прибічником саме нормативно-структурного методу, суть якого полягає у визначенні вартості продовольчої складової прожиткового мінімуму і його питомої ваги, за основу беруться показники Міністерства охорони здоров’я про те, скільки треба людині споживати різних продуктів харчування.

Міністр наголосила, що на сьогодні реальна вартість прожиткового мінімуму становить 4,2-4,3 тис. грн.

Відповідаючи на запитання, чи буде у бюджеті наступного року він зафіксований на такому рівні, Лазебна заявила, що так має бути, «але ми маємо визначитися, як ми досягатимемо цього стандарту. Але, головне, чесно показати реальний прожитковий і не вводити в оману людей».

Додамо, що згідно з державним бюджетом на 2020 рік прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць із 1 січня 2020 року становить 2 027 грн, з 1 липня – 2 118 грн, з 1 грудня – 2 189 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *