ОСТАННІ НОВИНИ

Вбивство «Сармата»: суд відпустив чотирьох обвинувачених під домашній арешт

Андрій Котенський

|

Бердянський міськрайонний суд відпустив під домашній арешт чотирьох фігурантів справи вбивства ветерана АТО Віталія Олешка із позивним «Сармат». Про це Hromadske повідомив адвокат потерпілої, дружини «Сармата» Тетяни Олешко Дмитро Бубнов.

 

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів Богомолова, Вірченко, Дністрян. За словами адвоката, запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт змінили обвинуваченим Михайлу Сігіді, Миколі Ломаці, Олександру Обухову, Максиму Влидимиренкову. Захист фігурантів просив для них нічний домашній арешт.

«Я вважаю, що таке рішення суд ухвалив передчасно. Ми та прокурор просили продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ми вважаємо і прокурор заявляв про це у своєму клопотанні, що існують усі ризики, які ним були озвучені — це переховування, тиск на розслідування, створення алібі, зустріч з ще невстановленими у даній справі особами, тиск на потерпілих та свідків будь-яким чином, щоб вони змінили свідчення», — сказав адвокат.

Водночас захисник одного з обвинувачених Михайла Сігіди Вадим Кравцов у зазначив, що не вважає обґрунтованими ризики, а його підзахисний не визнає своєї провини і планує це доводити у суді.

«У нас практично всі свідки обвинувачення допитані, залишилися свідки захисту. Крім того, Михайлу вже обирали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, він же його не порушував. З приводу тікати — я дуже сумніваюсь, оскільки мій підзахисний вважає себе невинним і сторона захисту також. Ми, звісно, будемо доводити це у процесі», — зазначив захисник.

Свідок у справі та побратим вбитого Віталія Олешка Антон Пшеничний у коментарі Hromadske обурився таким рішенням суду, наголосивши на тому, що один з обвинувачених погрожував потерпілій.

«Мені зовсім незрозуміло, що змінилося, окрім того, що допитали частину свідків. А також те, що один з тих, кого сьогодні відпустили під домашній арешт, а саме Олександр Обухов, на минулих засіданнях погрожував Тетяні Олешко, лунали погрози і в бік прокурорів та суду. Але більше мене обурює — Михайло Сігіда.Це людина, яка напряму пов’язана з Валентировим, Пономарьовим. Ми про це вже кричали давно. Але, тим не менш, його випускають, не дивлячись на всі ті ризики», — сказав Пшеничний.

Михайла Сігіду підозрюють в організації вбивства Віталія Олешка. За даними слідства, саме він організовував та координував дії ймовірних виконавців злочину надавав їм зброю, гроші автомобіль на якому підозрювані у вбивстві приїхали вбивати Віталія Олешка. Михайло Сігіда на той час мав бізнес у Бердянську, зокрема очолював клуб «Мохіто», у якому, за інформацією побратимів Олешка, дуже часто помічали самого Сігіду у компанії колишнього народного депутата України Сергія Валентирова з яким у «Сармата» був конфлікт. Віталій звинувачував Валентирова у роботі на іншого народного депутата Олександра Пономарьова, йому «Сармат» закидав роботу пов’язаної з ним компанії «Агрінол» на Росію.

Після затримання Сігіди у ЗМІ з’явилося відео на якому підозрюваний Сігіда у компанії Сергія Валентирова та двох помічників Олександра Пономарьова (Максима Кривуня та Миколи Рудницького). Утім обидва депутати у коментарі Громадському заявили, що не мали близьких стосунків із Сігідою і заперечили свою причетність до злочину.

Олександр Обухов, за даними слідства, був за кермом автомобіля «Мазда», на якому затримали чотирьох фігурантів у день вбивства дорогою до Дніпра. За даними слідства, на цьому авто вони і прибули до Бердянська. Микола Ломака, за даними слідства, був за кермом «Таврії», на якій приїхав разом з Артемом Матюшиним до готелю в якому проживав «Сармат» задля вбивства останнього. Слідство встановило, що після того, як Артем Матюшин здійснив вбивство, вони виїхали на авто, залишили його зі зброєю і пересіли у «Мазду», в якій вже перебували Олександр Обухов та Максим Владимиренков.

Свою причетність до злочину заперечують усі фігуранти, окрім Артема Матюшина — обвинуваченого стрілка. Останній у минулих засіданнях просив відпустити усіх, окрім нього.

Водночас тримання під вартою продовжили іншим фігурантам об’єднаної справи «Сармата» — Віктору Власюку, Артему Матюшину, Денису Зеленкіну, Тарасу Мовчану, Сергію Смірнову, Руслану Кузнєцову, а Євгену Бродському продовжили нічний домашній арешт.

Суд вже дослідив більшу частину письмових доказів, допитав потерпілу Тетяну Олешко та побратимів «Сармата».

Навесні 2019 справу вбивства Віталія Олешка «Сармата» об’єднали ще з однією — розбійний напад на родину Поплавських у Дніпрі, який стався 4 липня 2018 року. Загалом у справі 11 фігурантів, серед обвинувачених в організації та вчиненні вбивства Віталія Олешка семеро людей: Михайло Сігіда, Євген Бродський, Віктор Власюк — ймовірні організатори злочину; Артем Матюшин, Володимир Обухов, Микола Ломака, Максим Владимиринков — ймовірні виконавці. Ще двоє, ймовірно могли стежити за «Сарматом» напередодні вбивства, члени так званої групи Власюка — Денис Зеленкін і Тарас Мовчан.

28 липня 2019 року справу передали до суду.

Учасника бойових дій на сході України Віталія Олешка на позивний «Сармат» вбили двома пострілами у спину та голову удень 31 липня 2018 року біля власного готелю у Бердянську, де він мешкав зі своєю родиною. Підозрюваних виконавців злочину затримали того ж дня (Артем Матюшин, Микола Ломака, Олександр Обухов, Максим Владимеренков). Наприкінці серпня Артем Матюшин два викривальні свідчення на ймовірного організатора вбивства Михайла Сігіду.

У вересні поліція затримала підозрюваного в організації вбивства Віталія Олешка Михайла Сігіду. 16 грудня 2018 року поліція затримала ймовірного організатора вбивства «Сармата». Ним виявився 34-річний бізнесмен з Дніпра Євген Бродський. Він, за даними слідства, міг фінансувати, передавати гроші. Зокрема в розмовах інших фігурантів злочину мова йде про 1000$. Сам Бродський свою провину заперечує. 8 лютого у Львові поліція затримала ще одного фігуранта справи «Сармата», якого підозрюють в співорганізації — Віктора Власюка, який, за даними слідства, є лідером злочинного угруповання з Дніпра, колишній «торнадівець» і міг надавати людей зі своєї групи для вчинення даного вбивства. Замовника вбивства досі не встановили, досудове слідство триває. Нині колишній начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін у липні минулого року заявляв, що замовників вбивства може бути двоє. Того ж місяця поліція викликала на допит двох народних депутатів: Олександра Пономарьова та Сергія Валентирова. Останній мав тісні відносини з обвинуваченим Михайлом Сігідою та конфлікт з Олешком. Останній звинувачував депутата у роботі на іншого — Олександра Пономарьова, пов’язана з яким компанія «Агрінол», на переконання «Сармата», співпрацювала з Росією. Саме цих двох депутатів рідні та побратими «Сармата» вважають замовниками вбивства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *