ОСТАННІ НОВИНИ

В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь

Наталя Дуляба

|

У Велику суботу, 18 квітня, в практично порожньому, на відміну від попередніх років, Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі відбулася церемонія запалювання благодатного вогню. Про це пише Інтерфакс-Україна.

 

Священний вогонь з’явився в Кувуклії (невеликій каплиці, спорудженій, як вважається, над місцем поховання Ісуса) під час молитви патріарха Єрусалимського Феофіла, як це буває щороку напередодні православного Великодня.

Після сходження вогню Патріарх передав святиню клірикам, які запалили від неї зв’язки з 33 свічок, – за віком Христа.

Сходженню вогню передувала складна церемонія: двері Кувуклії опечатали великою восковою печаткою в знак того, що її огляд закінчений, і в ній немає нічого, що дало б змогу Єрусалимському Патріарху запалити вогонь.

Незадовго до появи Патріарха Феофіла печатку з дверей Кувуклії було знято, а в печеру внесли велику лампаду і 33 свічки. Потім Патріарх зайшов усередину, і настало очікування. Церемонію транслювали на телебаченні.

Храм Гробу Господнього закрили для вірян минулого місяця в рамках жорстких заходів боротьби з коронавірусом, вжитих Ізраїлем.

«Заповітна мрія багатьох – потрапити в священні місця з паломництвом (…) Багато хто зараз не може цього зробити», – сказав патріарх Феофіл напередодні, зазначивши, що відсутність паломників в Єрусалимі заподіює страждання не тільки їм, а й усім жителям Святої Землі.

Відео: Greek City Times

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *