ОСТАННІ НОВИНИ

72% львів’ян печуть паску за старовинним родинним рецептом

Наталя Дуляба

|

72% львів’ян, готуючись до Великодня, печуть паску за родинним рецептом, який передається із покоління і покоління. У середньому кожна сім’я випікає 7 пасочок. Про це свідчать дані онлайн-опитування, яке 3-11 квітня проводив Інститут міста.

 

Щорічної традиції випікання вдома великодніх пасок дотримуються 71% опитаних львів’ян. У 2020-му власноруч паску випікатимуть 84,1% мешканців Львова. При цьому майже кожен сьомий житель цьогоріч вперше спробує самостійно приготувати цю великодню страву.

Цікаво, що понад 72% опитаних львів’ян печуть пасочки відповідно до рецепта, який передавався з покоління до покоління. Ще 10,5% респондентів дізнались рецептуру вже від своїх друзів та близьких.

У середньому кожна львівська сім’я випікає 7 пасок. Цей показник виведено серед тих мешканців, які зазначили, що буде готувати пасочки самостійно.

«Спостерігаємо, що традиція випікати паски залежить від асоціативного сприйняття львів’янами Великодня. Ті, хто вважає Великдень передусім святом збереження українських традицій або ж сімейним, родинним святом, більшою мірою надають перевагу випікати пасочки самостійно, на відміну від тих, хто сприймає Великдень передусім як релігійне свято», – кажуть в Інституті міста.

Так, 73,7% містян сприймають Великдень передусім як релігійне свято. Натомість 65,3% –як сімейне свято, коли можна зібратися спільно з родиною. Ще 42% львів’ян переконані, що це свято є виявленням українських традицій.

Нагадаємо, що 87% опитаних мешканців Львова заявили, що цьогоріч не підуть на Великдень до церкви, а дивитимуться богослужіння онлайн і самостійно освятять пасхальні страви. Однак більше 8% жителів все одно збираються навідатись до храму на Пасху, незважаючи на епідемію коронавірусу.

Через карантин і ПЦУ, і УГКЦ закликали українців на Великдень залишатися вдома і дивитися онлайн-трансляції святкових богослужінь. Щодо освячення пасок та інших продуктів, то віряни можуть робити це власноруч за допомогою свяченої води. Однак якщо хтось захоче прийти до церкви, то потрапити всередину він не зможе, натомість доведеться стояти на вулиці і при цьому дотримуватись відстані 2 м одне від одного. За цим, а також за тим, аби біля храмів не було масового скупчення людей, стежитиме поліція.

На Львівщині на Великдень збільшать кількість нарядів поліцейських, які стежитимуть за дотриманням карантину.

Всі деталі щодо того, як Україна святкуватиме Великдень в умовах карантину, читайте за цим посиланням.

Із розкладом онлайн-трансляцій Великодніх богослужінь із храмів Львова можна ознайомитися за цим посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *