ОСТАННІ НОВИНИ

Асоціація міст презентувала своє бачення реформи місцевого самоврядування

Андрій Котенський

|

Асоціація міст України не підтримала два проєкти конституційних змін і пропонує у власній Концепції змін до Конституції в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади. Про це під час Національного пресклубу реформ, який проходив у Києві, розповів виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

 

«Правління АМУ схвалило Концепцію змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади та пропозиції до проєкту Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади. У пропозиціях АМУ відображені головні принципи, прописані у Європейській хартії місцевого самоврядування, – справедливість розподілу фінансів і однакова якість публічних послуг на місцевому рівні», – повідомив він.

Запропоновані АМУ концептуальні положення передбачають, зокрема, дворівневе місцеве самоврядування. Первинний рівень – це муніципалітети (один або декілька населених пунктів з навколишніми територіями), вторинний рівень – області, де мають вирішуватись спільні питання жителів муніципалітетів області. При цьому муніципалітети з великою чисельністю населення (понад 700 тисяч жителів) можуть бути визнаними муніципалітетами-областями.

Зберігає концепцію і модель сильного мера – виборної посадової особи, яка очолює виконавчий орган та головує на засіданнях муніципальної ради. Мер і муніципальна рада можуть висловити недовіру один одному, але при цьому на нові місцеві вибори доведеться піти обом суб’єктам влади, причому ці вибори ЦВК має призначити автоматично, без рішення парламенту.

Що стосується обласних рад, то Концепція АМУ передбачає право кожного муніципалітету на обрання своїх депутатів до цих рад та їх відкликання в разі потреби.

До важливих змін, належать також стовідсоткова гарантія фінансування державою делегованих нею місцевим органам повноважень (зокрема, оплата праці медиків та освітян) та призупинення і скасування актів органів місцевого самоврядування виключно у судовому порядку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *