ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський аферист отримав справжнє посвідчення учасника бойових дій

Андрій Котенський

|

52-річний аферист Віталій Коваленко, який підробляв документи, щоб видавати себе за учасника АТО, отримав справжнє посвідчення учасника бойових дій (УБД). Тепер він може законно претендувати на пільги, отримання земельної ділянки тощо. Посвідчення УБД Коваленку видали у Львівському обласному військовому комісаріаті ще в січні. Про це повідомляє Zaxid.net.

 

Журналісти видання нещодавно оприлюднили розслідування «Зачарований воїн» у якому йдеться про львів’янина, який роками видавав себе за учасника АТО. Аферист, якого раніше двічі засуджували за різні злочини, підробляв документи про участь у військових діях, носив фіктивне посвідчення УБД та брехав про звання полковника розвідки. Використовуючи підроблені документи, Коваленко збирав гроші на АТО, але за призначенням їх не використовував.

У 2016 році Коваленка з фіктивними документами та несправжніми орденами навіть затримувала СБУ, однак потім передала справу поліції. Влітку 2019 року поліція закрила провадження проти Коваленка через «відсутність в діянні складу кримінального правопорушення».

Через тиждень після публікації розслідування про Коваленка львівський військовослужбовець Андрій Дякович повідомив, що аферист отримав справжнє посвідчення УБД у Львівському обласному військовому комісаріаті.

Речник Львівського військового комісаріату Володимир Фітьо підтвердив, що 29 січня Коваленку справді видали посвідчення УБД. За його словами, рішення про видачу Коваленку посвідчення прийняла комісія командування Сухопутних військ ЗСУ з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій.

Журналістам Zaxid.net вдалося поспілкуватися із представником служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ, який відмовився називати своє ім’я – він підтвердив, що комісія справді ще 14 січня прийняла рішення про надання Віталію Коваленку статусу учасника бойових дій.

«Він отримав посвідчення УБД відповідно до документів, які є підставою для отримання статусу учасника бойових дій, які визначені постановою Кабінету міністрів №413. Він надав документальні підтвердження перебування в зоні АТО за два періоди за сукупністю понад 30 діб», – повідомив представник Сухопутних військ.

Він також повідомив, що раніше Коваленку відмовляли у наданні УБД.

Військові частини, про які йдеться, це частина А1445 (розвідка), де Коваленко перебував 17 днів у жовтні 2017 року, а потім його звільнили через пияцтво. Того ж року він провів ще 22 дні в зоні проведення бойових дій у складі військової частини А0998 (24-та окрема механізована бригада). Обидві військовій частини підтверджують присутність Коваленка у зоні проведення антитерористичної операції.

Дві військові частини підтвердили, що Коваленко протягом недовгого періоду перебував у зоні проведення АТО

Представник Сухопутних військ зазначив, що комісії, яка приймала рішення про видачу Коваленку УБД, було відомо про звинувачення його у шахрайстві. Однак, за його словами, судимість, шахрайство чи підробка військових документів Коваленком не може бути причиною, щоб відмовити йому у видачі посвідчення УБД.

«Згідно з постановою, Кабінету міністрів №413, якщо на час розгляду його документів був би вирок суду, яким би його було засуджено за скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину під час АТО, то це було б підставою для позбавлення статусу учасника бойових дій», – зазначив військовий.

Попри це у вказаній постанові Кабміну №413 є ще пункт про те, що військова комісія може відмовити у наданні УБД при «виявленні факту подання недостовірної інформації про участь в антитерористичній операції… або подання недостовірних даних про особу». У біографії Коваленка є факти як мінімум про підробку документів про службу у військовій частині А3488 (польова пошта), підробку посвідчення УБД з несправжнім званням «полковника розвідки» (насправді він мав звання солдата). Щоправда, підроблені документи комісії Сухопутних військ Коваленко, зі зрозумілих причин, не подав…

Зараз Віталій Коваленко активно намагається скористатися своїм першим справжнім посвідченням УБД, щоб отримати різні пільги. Після отримання посвідчення він знову звернувся у Львівський центр надання послуг учасникам АТО, щоб отримати 100 тис. грн за програмою матеріальної допомоги від міста. Як розповіла Zaxid.net керівниця центру Світлана Ткачук, Коваленкові вдруге відмовили у виділенні грошей.

«У нього не вистачає кількості днів згідно з нашою ухвалою. Має бути 45 днів у зоні бойових дій, а в нього лише десь близько 30. Ми також його запросили на нашу комісію 27 лютого, щоб він пояснив нас свою ситуацію, висловив аргументи членам комісії. Однак він відмовився, сказав, що їде на лікування», – розповіла Світлана Ткачук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *