ОСТАННІ НОВИНИ

Родина львівських бабаків підтвердила, що вже прийшла весна

Соломія Головіна

|

У Львові 15 лютого святкували День бабака. Уже 12-ий рік поспіль свято провели у міському дитячому еколого-натуралістичному центрі. Головними героями була родина бабаків: самець Мишко та дві бабачихи Марусі. Про це повідомляє UA: Суспільне.

 

Бабак Мишко активний. 20 днів тому він прокинувся зі сплячки. Прокинулися й дві самиці – Марусі.

«Реально, ми бачимо, що метрологічна весна до нас прийшла, тому прогнозувати її прихід не було сенсу. Ми просто констатуємо факт, що настільки серйозні зміни у природі відбулися, що цього року у нас зими, на жаль, і не було. Метрологічна осінь поступово перейшла в метрологічну весну», – розповів директор еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

Цьогоріч бабаків не будили, тож прогнозу не було. Загалом у Львові 11 разів за допомогою бабака Мишка прогнозували прихід весни. З них 8 разів прогноз справджувався.

«Ті всі роки, в принципі, його прогноз справджувався. Весна була така, як передбачено ним. Або рання, або пізня. Вони вгадували. В цьому році трошки не так у нас вийшло у зв’язку з тим, що у нас такі кліматичні умови, але весна все одно буде», – каже завідувач зоотваринницьким відділом Віктор Червоний.

Традиція визначати прихід весни за поведінкою бабака прийшла з південного-сходу України.

«Там, де степові умови, визначали прихід весни по бабаку. Чому? Тому що це було дуже зручно. Власне, на Стрітення достатньо було господарю вийти на край села, подивитися, яка погода і прислухатися. І, якщо він чув свист бабака, це говорило про те, що весна прийде швидко і ясно, що радувало господаря», – розповів директор еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

Тривало свято бабака майже годину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *