ОСТАННІ НОВИНИ

Більше половини українців вважають себе щасливими, – дослідження

Соломія Головіна

|

Наприкінці минулого року 51% українців вважали себе щасливими і тільки 18% вважали, що їх особисте життя нещасливе. Про це свідчать дані Київського міжнародного інституту соціології.

 

Зауважимо, що глобальне опитування «Кінець року» проводиться асоціацією Gallup International кожний рік, але Україна бере участь у цьому дослідженні нерегулярно. В листопаді минулого року 45 тисяч респондентів з 46 країн світу відповіли на питання: «Наскільки Ви задоволені чи незадоволені своїм життям?».

 

Більше половини респондентів країн, де проводилось дослідження (59%), відповіли позитивно, біля одного з десяти (11%) вважають себе нещасливими. Трохи більше четвертої частини опитаних (28%) вважають себе ані щасливими, ані нещасними. Тобто відповідний, середній індекс склав 48%.

Водночас зазначається, що в Україні середній індекс щастя дещо нижчий, ніж у світі в цілому, однак демонструє відчутне зростання за останні два роки: +8 – у 2017 році, + 33 – у році 2019-ому.

Також інформується, що Україна опинилась в десятці країн, мешканці яких схильні вважати своє особисте життя нещасливим.

«Ступінь економічного розвитку ще не робить сприйняття особистого життя людьми більш  щасливим, а економічні труднощі – нещасливим. З іншого боку, те що індекс щастя в Україні на рівні такого ж індексу, як і у Великобританії, може здивувати. Інформаційно цікавим можна вважати розподіл індексу щастя за різними регіонами світу. Він ще раз свідчить, що ні ступінь економічного розвитку, ні регіон не впливають безпосередньо на сприйняття свого життя людьми щасливим чи нещасливим», – мовиться у інформації.

При цьому наголошується, що навіть наявність або ж відсутність військових конфліктів у тому чи іншому регіоні світу на сприйняття свого життя щасливим чи нещасливим впливає мало, якщо конфлікт не відбувається безпосередньо у твоїй місцевості. Особисте життя людини певною мірою автономне від зовнішніх впливів. Хоча, безумовно, такі впливи присутні, вони часто не стають визначальними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *