ОСТАННІ НОВИНИ

Електронна акцизна марка: як в уряді планують боротися із нелегальним алкоголем

Вероніка Рой

|

З осені в Кабінеті міністрів України почали працювати на проєктом «Електронна акцизна марка», який має на меті боротися алкоголем з підробленими акцизними марками. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

 

За його словами, електронна акцизна марка може заощадити бізнесу та державі чимало грошей та часу.

«Ви, напевно, знаєте, що таке звичайна акцизна марка. Це папірець, який клеять на алкоголь і іншу продукцію, який свідчить про сплачений податок. Проблема з акцизними марками в тому, що їх масово підробляють. Зараз в Україні до 50% алкоголю продається «в чорну». Це велика проблема. З одного боку, це загроза здоров’ю українців. З іншого — колосальні збитки для бюджету (5-10 млрд грн на рік) та розсадник корупції», — повідомив Дубілет.

За його словами, багато країн пішли шляхом впровадження так званих електронних акцизних марок. Ця система дозволяє відстежувати продукцію в електронній формі з моменту виробництва до моменту продажу. Він також  зазначив, що в уряді вже знайшли рішення, яке дозволить боротися із «нелегальним алкоголем».

«Ідея проста. Ми будемо наносити на звичайні акцизні марки штрих-код, який зчитується стандартними для магазинів пристроями. Інформацію про ці штрих-коди не потрібно буде передавати в окрему систему, а лише «пікати» у касовий чек, як звичайний товар. Виходить, що ця система не вимагатиме від бізнесу нового обладнання. А державі не потрібно буде створювати окрему ІТ-систему, а буде достатньо правильно працювати з інформацією, яка передається в касові чеки», — пояснює Дубілет.

Він впевнений, що таким чином в Україні досить швидко може запрацювати система, яка «активує» і «деактивує» акцизні марки.

«Це дозволить створити простий мобільний додаток (або чат-бот), яким податківці та громадяни зможуть сканувати акцизні марки і перевіряти їх достовірність. Втім, навіть без цього додатка система призведе до скорочення чорного ринку», — додав міністр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *