ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі знищили могилу українців, що загинули в бою з НКВД

Андрій Котенський

|

На горі Монастир біля Верхрати (Підкарпатське воєводство) знищено таблицю з братської могили воїнів Української повстанської армії (УПА) та жителів навколішніх сіл, які загинули в бою з НКВД 2–3 березня 1945 року. Також зірвано вишивані рушники з дерев, які восени у рамках вшанування спочилих у могилі, повісили польські активісти та представники інтелігенції, пише газета української діаспори в Польщі «Наше слово».

 

Факт знищення таблиці виявила людина, яка була на горі під час різдвяних свят, і надіслала фото до офісу Об’єднання українців у Польщі (ОУП) у Варшаві. Невідомі викрали таблицю, яка була розтрощена у 2015 році, і вкинули у яму. Це саме сталося з вишитими українськими рушниками, які 3 листопада на деревах, що знаходяться довкола могили, повісили польські активісти та представники інтелігенції.

Тоді в рамках акції на цвинтарях на Монастирі та Верхраті, польська громада зробила заклик проти знищення українських місць пам’яті та проти агресії щодо українців. Також на вшанування були запрошені на подію українців з Польщі та України, вихідців з Любачівщини і Надсяння.

Об’єднання українців у Польщі засудило цей акт вандалізму у офіційній заяві (заява нижче).

«Увічнення на Монастирі було встановлене законно, в результаті діалогу Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва (РОПБіМ) із представниками Об’єднання українців у Польщі та Всесвітнього об’єднання солдатів Армії крайової (Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej). На могилі знаходиться напис: «Загинули в боротьбі за Україну», затверджений покійним секретарем Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва Анджеєм Пшевозніком. На пам’ятнику розміщені лише імена та прізвища, дати народження похоронених без жодних військових звань і символіки.

Увічнення на Монастирі знаходиться в переліку кільканадцяти українських пам’ятників, що зазнали актів вандалізму та руйнувань у Польщі з 2014 року. У зв’язку з початком російської агресії в Криму та на Донбасі посилилася активність кремлівської пропаганди й антиукраїнські провокації також і в Польщі. Були осквернені, навіть неодноразово, вісім українських об’єктів, хрестів, пам’ятників, могил.

Увічнення на Монастирі знищено частинно в липні 2015 року. Невідомі злочинці розтрощили гранітну плиту з переліком 62-х осіб, а хрест на пам’ятнику помалювали в біло-червоний колір. Потім подібне сталося ще раз. Зараз розбито її на куски і вкинуто у одну з ям.

Попри те, що з часу окремих провокацій та вандалізму минуло 4–6 років, центральна влада Речіпосполитої, Міністерство культури та національної спадщини, Інститут національної пам’яті чи будь-які інші органи, відповідальні за захист місць пам’яті, не вжили жодних заходів, аби виправити заподіяне зло…».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *