ОСТАННІ НОВИНИ

Керівників медзакладів на Львівщини викрили на «відкатах» за вигідні контракти

Вероніка Рой

|

На Львівщині викрили корупційну схему, яку організували керівники медичних закладів та комерційної структури під час закупівель за бюджетні кошти медичних виробів та обладнання.

 

Як повідомляють в пресслужбі СБУ у Львівській області, посадовці систематично отримували від комерційних структур «відкати» у розмірі 10-15% за сприяння в укладанні вигідних контрактів. Угоди передбачали закупівлю товарів для медустанов за завищеними цінами.

«Правоохоронці затримали посадовців після передачі в офісі фірми-постачальника чергового хабара у сумі 24,5 тисячі гривень. Раніше оперативники спецслужби задокументували низку інших фактів отримання «відкатів» керівниками низки медичних закладів регіону», – йдеться у повідомленні.

Своєю чергою головна прокурорка Львівщини Ірина Діденко пояснила, як діяла протиправна схема.

«Під час тендеру на закупівлю виробів медичного призначення медзакладами Львівщини за змовою з підприємцями штучно створювалися умови для гарантованої перемоги конкретного товариства. Відповідальні особи товариства попередньо узгоджували усі деталі із представниками лікувальних закладів, зокрема, щодо формування медико-технічного завдання, у якому вказується перелік характеристик медичних виробів. При цьому наявні характеристики підлаштовувалися під наявні лише в конкретного товариства товари. Цей документ дозволяє отримати явну перевагу під час проведення тендерів та унеможливлює перемогу інших, добросовісних, претендентів та, можливо, придбання товару за нижчими цінами. Саме за таке «сприяння» підприємці і готові платити чималі гроші. Задокументували не один такий факт. Серед них: надання частини коштів, отриманих від реалізації медичних виробів, у вигляді неправомірної вигоди службовим особам медзакладів », – написала на своїй сторінці у Facebook Ірина Діденко.

Натисніть на зображення для його збільшення

Як зазначили у пресслужбі Нацполіції Львівщини, 24 грудня під час отримання чергової частини неправомірної вигоди правоохоронці затримали в порядку ст.208 КПК України головного лікаря медичного закладу. Слідчі повідомили йому про підозру в скоєнні злочину. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на термін від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років, з конфіскацією майна. Як повідомляють львівські ЗМІ, мова йде про головного лікаря Західноукраїнського дитячого медичного центру Андрія Синюту.

Також правоохоронці затримали директора та головного бухгалтера комерційного підприємства, яким повідомлено про підозру в скоєнні злочину. Максимальне покарання, яке їм загрожує – позбавлення волі на строк до десяти років з конфіскацією майна.

Головному лікарю суд обрав міру запобіжного заходу – тримання під вартою із можливістю внесення застави у сумі 115 тисяч гривень, головному бухгалтеру – тримання під вартою із можливістю внесення застави у сумі 76 тисяч гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *