ОСТАННІ НОВИНИ

Заробітчани переказують до України понад 1,1 мільярда доларів щомісячно, – НБУ

Андрій Котенський

|

Надходження, які Національний банк трактує як оплату праці за кордоном, становлять 1,12-1,17 млрд доларів щомісяця. Про це повідомляє Експертна платформа Національного банку, пише ЕП.

 

За даними експертів, у третьому кварталі 2019 середня зарплата штатного робітника в Україні досягла 382 євро.

У той же час середньостатистичний робітник у Чеській Республіці в третьому кварталі 2019 року отримував 1309 євро (в 3,4 рази більше, ніж в Україні), у Республіці Польща – 1142 євро (в 3 рази), на території Російській Федерації – 636 євро (в 1,7 рази).

Експерти НБУ вважають, що судячи з переказів заробітчан, у 2019 році сягнув рекорду відплив робочої сили з країни. За 10 місяців року, за оцінками НБУ, вони перерахували до України 10,5 млрд доларів (минулого року за цей період – 9,4 млрд доларів). Водночас з липня надходження, які центральний банк трактує як оплату праці за кордоном, становлять сталу величину – 1,12-1,17 млрд доларів щомісяця.

«Певною мірою це може пояснюватися скороченням розриву в рівні зарплат з країнами, куди традиційно прямує найбільше українських заробітчан. Адже з кінця 2016-го середні зарплати у євроеквіваленті на території Росії зросли лише на 9%, в Польщі – на 18%, в Чехії – на 20%. Натомість в Україні таке зростання становило 85% завдяки спурту номінальних заробітних плат та ревальвації гривні», – йдеться в публікації.

Якщо взяти все десятиліття, то найбільший розрив в оплаті праці в Україні й Польщі (основний напрям трудової міграції) сягав на початку 2015-го – 6 разів.

«Недивно, що саме після того року спостерігалося різке зростання інтересу українців до праці за кордоном. Найменший розрив у заробітках був у середині 2013 року (2,7 рази). Але така різниця все одно не спиняла бажання працездатних їхати за кордон», – наголошують в експерти НБУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *