ОСТАННІ НОВИНИ

Фестиваль «Коляди і Пампуха», Хода Миколаїв, «Парад Вертепів»: календар найцікавіших подій Львівщини

Соломія Головіна

|

Названо найцікавіші подій Львівщини у новорічно-різдвяний період, які неодмінно варто відвідати, щоб зарядитися атмосферою свята. Підбірку підготувало управління туризму та курортів, передає пресслужба Львівської ОДА.

 

Резиденції Святого Миколая у м. Жовква, Жовківський замок (пл. Вічева, 2)

9-29 грудня 2019 року з 10:00 до 17:00 год, Державний історико-архітектурний заповідник у м. Жовкві запрошує відвідати Резиденцію Святого Миколая у Жовківському замку. Для маленьких та дорослих відвідувачів підготували безліч сюрпризів, зокрема кожен день святкування буде насичений різними майстер-класами:

9, 10 та 11 грудня у надбрамній вежі Жовківського замку на дітвору і дорослих чекатиме казкарка Леся Кічура, яка презентуватиме нову збірочку казкових історій;

12 грудня усі охочі зможуть взяти участь у майстер-класах з різьблення свічок та розпису медового пряника;

13 грудня запрошують на виготовлення іграшок в техніці сіномотання та ялинкових прикрас з фоамірану;

15 грудня – розмальовування еко-торбинки;

18 грудня кожен, хто забажає, зможе виготовити іграшку з набивної вовни;

16, 17 та 19 на гостей Жовківського замку чекає Миколай та його помічники, які підготували цікаве та захопливе дійство!

22 грудня у гості в Жовківський замок приїде Львівський музей іграшок зі своєю неймовірною колекцією, яку доповнять іграшками з колекції жовківчан.

Участь у заходах лише за попередньою реєстрацією:

зустріч з казкаркою Лесею Кічурою за телефоном: +38(097)4460320
майстер-класи з сіномотання, різьблення свічок, виготовлення новорічної іграшки та розпису медового пряника за телефоном: +38(068)3357346
зустріч з Миколаєм за телефоном:+38(068)3357346.

с. Зіболки, Жовківський район

9-22 грудня 2019 року з 11:00 до 17:00 год. у Дитячому центрі оздоровлення, відпочинку та туризму «Росинка», дітей та їх люблячих батьків запрошують відвідати святкову зимову казку. На гостей чекають: зустріч зі Святим Миколаєм; казковий поштар з вітальними листівками для Святого Миколая; веселий квест лісовими стежками до Резиденції, по дорозі – несподівані зустрічі з казковими героями; перегляд відеосюжету; виготовлення подарунку – сувеніру у майстерні Святого Миколая; святкова фотозона; гарячий чай, солодощі та сувеніри.

Для візиту попередньо зателефонуйте тел.: +38(098)2868674, +38(063)7329669, або зареєструйтесь на сайті: http://www.rosynka.com.ua/zymova-kazka

Ведмежий притулок Домажир – с. Жорниська, вул. Ведмежий край, 1

Це унікальний реабілітаційний центр для порятунку бурих ведмедів. Відвідувачі можуть не лише побачити на власні очі ведмедів у великих просторих вольєрах, але також взяти участь у лекціях та майстер-класах, волонтерських акціях та інших цікавих подіях.

14-22 грудня 2019 року з 10:00 до 17:00 год. у Ведмежому притулку Домажир запрошують завітати до Хатинки Святого Миколая – казкового будиночку посеред мальовничого зимового лісу. Для маленьких і великих відвідувачів готують цікаві новорічні майстер-класи, ігри та розваги на свіжому повітрі. Щоб потрапити до Миколая необхідно заздалегідь забронювати візит, заповнивши реєстраційну анкету за посиланням: https://cutt.ly/me3F4jY або зателефонувавши за номером +38(067)5093058.

м. Моршин

12-19 грудня 2019 року з 15:00 до 17:00 год. в Палаці культури м. Моршин діток та дорослих запрошують в Резиденцію Святого Миколая. На маленьких гостей чекають фото з Миколаєм та смачний подарунок.

м. Трускавець

Трускавець – місто здоров`я, один з найдавніших курортів Європи, на території якого зосереджені великі запаси мінеральних вод із 14 джерел та поклади озокериту. В місті варто відвідати музеї, парк, дельфінарій.

18-20 грудня 2019 року у музеї Історії міста-курорту Трускавця (майдан Січових Стрільців, 2) для всіх, хто вірить у казку відчиняє свої двері «Головна резиденція Св. Миколая». Разом з Миколаєм та аніматорами діти весело проводитимуть час в грі та на майстер-класах, зокрема відбудеться благодійний аукціон, на якому можна придбати твори учнів Трускавецької школи мистецтв ім. Р. Савицького та Будинку учнівської творчості. Цей проєкт має благодійну основу, діятиме акція «Пробуди в собі Св. Миколая». Кошти від роботи резиденції та аукціону будуть направлені на закупівлю подарунків для дітей обдарованих в галузі мистецтва.

19 грудня о 16:30 год. відбудеться відкриття головної ялинки міста.

20 грудня о 16:30 год. трускавчани та гості міста стануть свідками Ходи Миколаїв. Миколай разом зі своїми помічниками зустрінуться на з’їзді біля головної ялинки, де проведуть цікаві та драйвові флешмоби для дітей.

Трускавецький інформаційно-курортний центр: м. Трускавець, вул. Бориславська, 1, тел.: +38 (096) 4471650

Різдво у Львівській області

Різдво на Львівщині завжди було одним з найочікуваніших свят, сповнене таїнством та теплом. Його особлива духовна атмосфера приносить в оселю відчуття сімейного затишку та злагоди. В кожному місті області, в районних домах міст та селищ відбудуться святкування Різдвяних свят, пройдуть вертепи та співатимуть коляду. Добірка цікавих Різдвяних подій в містах Львівщини.

м. Дрогобич

Дрогобич – у ньому вся сіль – слоган міста, адже відомою дрогобицькою сіллю раніше торгували не лише у Галичині, але й в країнах Європи. В місті й до сьогодні працює найдавніше діюче підприємство видобутку солі в Європі – Дрогобицька солеварня, збереглися безліч давніх пам’яток архітектури: фортечна вежа XIII‒XVI ст. та готичний костел XIV‒XVI ст., церква Святого Юра XV‒XVII ст., що входить до списку світового надбання ЮНЕСКО, хоральна синагога та інші. Ознайомившись з виробництвом солі варто скуштувати каву та торт з сіллю. Ввечорі на гостей міста чекає театралізована екскурсія, під час якої годинникар проведе на вежу ратуші, а в підземелля, де ув`язнена відьма допровадить кат.

25 грудня 2019 року з 12:00 до 22:00 год, у день католицького Різдва Молодіжний простір Дрогобича запрошує завітати на Різдвяний ярмарок. Захід відбудеться поруч з дрогобицьким костелом на площі Замкова Гора. В програмі заплановані концертна програма, різдвяна лотерея та ярмарок.

Також в цей день на площі Ринок у Дрогобичі, вперше в Україні, проходитимуть Зимові Олімпійські ігри. Учасники веселого свята матимуть змогу випробувати себе у спортивних дисциплінах, серед яких поїдання на швидкість, битва ковбасою, забіг на вежу ратуші та ін. Наприкінці ігор відбудеться нагородження переможців.

Туристично-інформаційний центр Дрогобича: м. Дрогобич, пл. Ринок, 1, тел.: +38 (097) 7866009.

м. Моршин

Моршин здобув славу одного з найкращих гастроентерологічних курортів України. Основою лікувальних властивостей Моршина є мінеральні джерела, торф’яна грязь і озокерит, наявні запаси мінеральних вод розраховані більше, ніж на 200 років. Сюди приїжджають за лікуванням та відновленням.

7 січня 2020 року о 12:00 год. гостей та мешканців міста запрошують приєднатись до Різдвяної коляди за участю Заслуженого артиста України Ростислава Кушини. Святкова коляда відбудеться біля бювету мінеральних вод ДП Санаторій «Моршинкурорт».

12 січня о 15:00 год. на площі Незалежності м. Моршина відбудеться загальноміська коляда з різдвяними смаколиками. Тут пануватиме різдвяна атмосфера, яку створить коляда від творчих колективів Палацу культури.

м. Броди

Історично Броди були рідним містом не лише для українців, але й поляків, євреїв, вірмен. З містом пов`язані імена родів Жолкевських, Конєцпольських, Собєських, Потоцьких, відомих постатей світової культури – Йозефа Рота, Івана Труша й інших.

9 січня 2020 року близько 15:00 год. усім бажаючим почастуватись пампушками, а також весело й гучно заколядувати варто приїхати в Броди. Вже традиційний фестиваль «Коляди і Пампуха» збирає найкращі колективи району для того, щоб створити справжню атмосферу Різдва та відродити українські народні традиції. На центральній площі міста, біля головної ялинки відбудуться виступи найкращих вуличних вертепів, хорів, усі охочі зможуть приєднатись до різдвяної забави заспівавши в широкому колі колядників та почастуватись смачними пампухами.

Екскурсію містом можна замовити у Бродівському історико-краєзнавчому музеї: м. Броди, Майдан Свободи, 5; тел: +38 (03266) 42113.

м. Жовква

Жовква приваблює ренесансним замком, церквою Святої Трійці ‒ пам’яткою ЮНЕСКО, костелами. На колишніх передмістях можна відвідати старі дерев`яні церкви – Святої Трійці та Різдва Пресвятої Богородиці. Прогулюючись вуличками міста варто відвідати музей «Жовківська Вежа» та оглянути красу міста, піднявшись на вежу ратуші.

8 січня 2020 року в рамках щорічного фестивалю «Різдво в замку» розпочнеться цикл святкових заходів. Державний історико-архітектурний заповідник у м. Жовкві запрошує завітати в одну з улюблених резиденцій польського короля Яна ІІІ Собєського – Жовківський замок. Гетьманська зала стародавнього замку наповниться атмосферою справжнього Різдва, лунатимуть співи та колядки.

14 січня 2020 року близько 14:00 год. різдвяну атмосферу Жовкви продовжить фестиваль «Парад Вертепів». В серці міста, на його головній площі – Вічева лунатимуть різдвяні привітання, святкова коляда, вертепні дійства, відбудеться представлення звізд та шопок.

Державний історико-архітектурний заповідник у м. Жовкві: пл. Вічева, 2 (на території замку), тел: +38 (03252) 22549.

Туристичний інформаційний центр в м. Жовква: пл. Вічева, 1 (в приміщенні Жовківської міської ради), тел: +38 (03252) 22498, +38 (067) 5836780.

смт. Славське

Взимку Славське – це один з найбільших гірськолижних курортів Українських Карпат з розвиненою інфраструктурою: траси різних рівнів складності, прокати лижного спорядження, численні готелі, садиби та колоритна карпатська кухня. Саме в Карпатах, серед засніжених гір найкраще відчувається справжня Різдвяна атмосфера та дух українських традицій.

8 січня 2020 року о 15:00 год. на центральній площі селища відбудеться Різдвяний ярмарок: різдвяна коляда, традиційна карпатська кухня, веселощі та забави.

Водохреща. Йорданське святкування

Йорданське Водохреща на Верещиці

Яворівський Національний природний парк розташований на території мальовничого Розточчя. В парку облаштовані зони відпочинку та прокладено екологічні маршрути, найпопулярнішими з яких є: «Верещиця», «Стежка Івана Франка», «Голуби», «Лелехівка» та «Крехівські святині». На території діють «Центр з розведення та збереження нащадків диких коней тарпанів», музеї, проводять різноманітні екскурсії, майстер-класи, етнозаходи та забави.

19 січня 2020 року о 13:00 год. в с. Верещиця запрошують зануритись в освячену водицю та відсвяткувати Водохреща. З року в рік на Йордан  до Яворівського НПП з`їжджаються люди різного віку, як із Львівщини, так із інших областей України. Це свято насичене виступами вертепів та народних колективів Яворівщини. Усі гості торжества посмакують смачними українськими стравами, та головним смаколиком даного регіону – яворівським пирогом, почастуються шашличком, смаженими ковбасками, картоплею по-селянськи, зігріються трав`яними чаями та гарячим глінтвейном.

У програмі свята на гостей чекають: освячення води; купання в ополонці; виступи вертепів та фольклорних колективів; спільні колядки та щедрівки біля ватри; конкурс на найсмачніший пампушок; гастрономічний ярмарок.

Контакти адміністрації: Яворівський район, cмт. Івано-Франкове, вул. Зелена, 23   тел: +38 (03259) 33134.

На Водохреща до «Сколівських Бескид»

Національний природний парк «Сколівські Бескиди» – заповідний куточок Східних Карпат. Найвищою вершиною є г. Параска (1268 м), милують погляд водоспади Кам’янка, Гуркало, озеро Журавлине, урочище Мальмансталь є домівкою для популяції зубрів. На території розташовані лісництва, зокрема у Крушельницькому пропонують дегустацію карпатських чаїв та сфотографуватись на фоні «Найбільшого Герба України, створеного з кипарисовика».

19 січня 2020 року о 11:00 год. у межах рекреаційного урочища «Павлів Потік» національного природного парку «Сколівські Бескиди» відбудуться традиційні Йорданські купання. Гостей запрошують доєднатися до збереження давніх українських традицій та у купанні поєднатися із освяченою водою. Під час святкування на гостей чекають: освячення води; купання в ополонці; спільні колядки та щедрівки біля вогнища; пригощення карпатським чаєм.

Контакти адміністрації: Сколівський район, м. Сколе, вул. Князя Святослава, 3, тел: +38 (03251) 21411.

Йорданські купання в Дрогобичі та с. Гаї Нижні

19 січня від 11:00 год. в с. Гаї Нижні, Дрогобицького району та
Дрогобичі – по вул. Зварицька 9, біля озера відбудуться Йорданські купання. Усі охочі зможуть відчути дух давніх християнських традицій, стати свідками відтворення українського дійства та заколядувати. Гості святкування пірнуть в освячену воду, скупаються в ополонці. Під час ярмарку можна буде скуштувати традиційні українські різдвяні страви: кутю, пампушки, а козацький куліш з карпатським чаєм додадуть сили та зігріють.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *