ОСТАННІ НОВИНИ

Наступного року проєкти молодих вчених профінансують на 100 мільйонів гривень, – МОН

Ольга Денисяка

|

Наступного року Міністерство освіти і науки України профінансує майже 200 проєктів молодих вчених на 100 мільйонів гривень. Про це повідомили в пресслужбі МОН.

 

«На 2020 рік МОН профінансує наукові проєкти молодих вчених на рекордну суму – 100 млн грн. Це буде 199 робіт – 152 перехідні з минулих років та 47 нових. Їхній перелік затвердила відповідна Конкурсна комісія», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на нові проєкти виділять 30 мільйонів гривень, а проєкти з минулих років – 70 мільйонів гривень. Конкурс розпочався з 2016 року, і був орієнтований на молодих вчених. Тоді його бюджет був 12 мільйонів гривень.

«Поступово ця сума зростала, але на наступний рік ми змогли закласти рекордний бюджет конкурсу  –  100 млн гривень. За ці кошти ми підтримаємо майже 200 проєктів молодих науковців», – повідомила міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Зазначається, що молоді вчені подали на конкурс до МОН 316 проєктів, які оцінювала експертна рада за напрямками конкурсу, яких було 11. Кожен проєкт оцінювало 5 експертів.

«За результатами експертизи ми побачили досить позитивну тенденцію. Так, 2016 року МОН отримало 439 проєктів від молодих вчених. З них високого рівня були 32 роботи, а низького – 48. Зараз же з 316 проєктів уже 78 були високого рівня, а 14 – низького», – розповів перший заступник міністра освіти і науки Юрій Полюхович, який очолює Експертну раду.

Фінансування відібраних проєктів почнеться з наступного року. Найбільше нових робіт було відібрано за напрямками:

  • нові технології виробництва матеріалів, їх оброблення, з’єднання, контролю якості; матеріалознавство; наноматеріали та нанотехнології (9 проектів);
  • нові технології екологічно чистого виробництва та будівництва, охорони навколишнього природного середовища, видобутку та переробки корисних копалин; хімічні процеси та речовини в екології; раціональне природокористування (7 проектів);
  • економічні перетворення; демографічні зміни та благополуччя суспільства (7 проектів).

Фото: МОН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *