ОСТАННІ НОВИНИ

У Мінфіні розповіли, скільки держава витрачає на одного студента-бюджетника

Вероніка Рой

|

Середні розрахункові витрати на підготовку одного студента за державним замовленням в 2018 році становили 44,6 тисяч гривень. Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

 

Мінфін проаналізував дані по 167 закладах вищої освіти, в яких навчалося 340 тисяч студентів за державним замовленням. Сукупні видатки державного бюджету (загальний фонд) на оплату послуг з підготовки фахівців цими закладами у 2018 році становили понад 15 млрд грн.

«Аналіз зокрема показав, що підготовка фахівців закладами вищої освіти сконцентрована в 5 регіонах: м. Києві та Харківській, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях. На ці 5 регіонів припадає 50% закладів вищої освіти, що отримують кошти з державного бюджету. Ці заклади навчають понад 59% відсотків студентів за держзамовленням, на підготовку яких припадає понад 65% витрат державного бюджету», – йдеться у повідомленні відомства.

Згідно із інформацією Мінфіну, у середньому витрати на підготовку одного студента за держзамовленням у 2018 році становили 44,6 тис. грн, однак по окремих закладах, цей показник перевищує середнє по країні значення в 2-3 рази. Наприклад:

  • Льотна академія Національного авіаційного університету (ЛА НАУ) – 143 тис. грн
  • Харківський інститут фінансів Київського національного торговельно-економічного університету (ХІФ КНТЕУ) – 100 тис. грн
  • Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв (КІПДМ ЛНАМ) – 83 тис. грн
  • Одеський державний екологічний університет (ОДЕКУ) – 77 тис. грн
  • Національний університет «Одеська морська академія» (НУ «ОМА») – 75 тис. грн

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *