ОСТАННІ НОВИНИ

«Есмеральда» та «Коппелія». Репертуар Львівської опери на останній тиждень вересня

Соломія Головіна

|

Львівська національна опера у останній тиждень вересня презентує перлину балетного мистецтва –  «Есмеральду» за мотивами роману «Собор Паризької Богоматері» В.Гюго. У репертуарі Львівської опери на цей тиждень також є комедійний балет «Коппелія» про героя, без пам’яті закоханого у … ляльку. Отож, львів’ян запрошують попрощатися з вереснем у стінах Львівської опери!

 

СЕРЕДА, 25 Вересня – концерт «Baroque Perfection» (Дзеркальна зала)

Програма концерту складається з окремих фрагментів світових шедеврів духовної музики – творів Й.С. Баха, А. Вівальді, Г.Ф. Генделя. Також прозвучать арії з опер, інструментальні композиції та транскрипції авторів від доби бароко до ХХ століття, що, зокрема, творили у стилі минулих епох.

Виконавці – творча майстерня «Exultate».

Початок о 19:00, квитки на концерт «Baroque Perfection».

ЧЕТВЕР, 26 Вересня – оперета «Весела вдова» Ф. Легара

Одна з найкращих оперет угорського композитора Ф. Легара. Свіжість, винахідливість і пишність оркестрової партитури його творів відкрили нову епоху в історії віденської оперети.

Сюжет вистави – це історія про молоду вдову-мільйонерку Анну Ґлаварі та про аташе посольства країни Монтеверде в Парижі Данила, їх зустрічі, взаємне кохання, яке раптово спалахнуло, та обставини, що виникли на шляху до їх щастя. Фон, на якому розвивається дія, не менш колоритний: дипломатична метушня навколо проблеми, щоби мільйони Анни не перепали чужинцеві; ліричні теми закоханих пар; місця, де відбувається дія: особняк посольства, маєток Анни, шикарний кафешантан.

Початок о 18:00, квитки на оперету «Весела вдова».

П’ЯТНИЦЯ, 27 Вересня – балет «Есмеральда» Ц. Пуньї

«Есмеральда» – перлина балетного мистецтва. Балет поставлений за мотивами роману «Собор Паризької Богоматері» Віктора Гюго народним артистом Білорусії Семеном Дречином в 1988 році.

Ця постановка і зараз є  улюбленою для шанувальників театрального мистецтва. Їй притаманна пристрасна атмосфера, вдалі сценографічні рішення і грандіозні декорації народного художника України, лауреата Національної премії ім.Т.Шевченка Євгена Лисика, до досконалості відточений танець і захоплюючий сюжет. В основі сюжетної лінії вистави лежить історія прекрасної Есмеральди, вихованої циганами, які викрали її в дитинстві.

Початок о 18:00, квитки на балет «Есмеральда».

СУБОТА, 28 Вересня –  опера «Трубадур» Д. Верді

Одна з найяскравіших опер Верді, похмура романтична драма, повна фатальних таємниць і любовних пристрастей.

Два брата, трубадур Манріко і Граф ді Луна, не маючи гадки про свої родинні зв’язки, стають непримиренними суперниками в боротьбі за владу і за любов герцогині Леонори. Ді Луна, одержимий ревнощами і помстою, вбиває свого брата, якого розшукував все життя за заповітом покійного батька.

Натхненний п’єсою іспанського драматурга А.Г. Гутьєреса Верді зумів створити надзвичайно яскраві музичні образи героїв.

Початок о 18:00, квитки на оперу «Трубадур».

НЕДІЛЯ, 29 Вересня – балет «Коппелія» Л. Деліба

Життєрадісний комедійний балет «Коппелія» створений за мотивами твору німецького письменника Гофмана. Легковажний Франц втратив голову через ляльку Коппелію, йому вона здається живою. Щоб повернути коханого, його наречена Сванільда сама переодягається лялькою.

Початок о 12:00, квитки на балет «Коппелія».

НЕДІЛЯ, 29 вересня – опера «Наталка-Полтавка» М. Лисенка

«Наталка-Полтавка» опера М. Лисенка за п’єсою І. Котляревського. Вона привабить глядача щирою любов’ю до простого народу, оптимізмом, реалістичним відображенням сільського життя.

Класична історія про любов і вірність за пєсою, з якої починався український театр на початку ХІХ століття. Її знає тепер кожен школяр, але не кожен слухав народні мелодії в обробці Лисенка і чарівливі голоси талановитих співаків в ролях головних героїв: Наталки, Петра, Терпилихи, Возного, Виборного і Миколи.

Опера «Наталка Полтавка» здобула велику популярність ще за життя М. Лисенка. Це був найрепепртуарніший твір перших українських музично – драматичних труп. В «Наталці Полтавці» грали М. Заньковецька, І. Садовський, П. Саксаганський, І. Мар’яненко, Г. Затиркевич – Карпинська.

Початок о 18:00, квитки на оперу «Наталка-Полтавка».

Фото: Львівська опера

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *