ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС призупинив ввезення овочів та фруктів з України

Вероніка Рой

|

Імпортери фруктів та овочів у країнах ЄС відмовляються від закупівель українських овочів та фруктів. Причиною цього є набуття чинності нової директиви ЄС, покликаної на захист ринку Євросоюзу від карантинних організмів. Про це повідомляє Громадське з посиланням на Українську плодоовочеву асоціацію.

 

«Підтвердження про те, що українські яблука і томати з 1 вересня не відправляються до ЄС, надійшло нам відразу від декількох експортерів і виробників», — повідомила директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва.

Ухвалена директива ЄС забороняє ввезення до Євросоюзу тепличних овочів та фруктів. Загалом обмеження поширюється на поставки яблук, груш, томатів, баклажанів, перцю і деяких інших видів продукції. Постачання цих товарів призупинили з 1 вересня 2019 року.

В асоціації заявляють, що в Україні немає тих карантинних організмів, з якими має боротися ухвалена в ЄС директива: Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich, Rhagoletis pomonella (Walsch), Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say, Neoleucinodes elegantalis (Guenée) та Tephritidae (non-European).

Держпродспоживслужба вже направила свою пропозицію до Єврокомісії, у якій просить забезпечити безперешкодний імпорт товарів до ЄС з України, однак наразі відповіді від ЄС поки немає.

У разі, якщо постачання овочів та фруктів до ЄС не відновиться, то виробники можуть зазнати збитків на мільйони доларів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *