ОСТАННІ НОВИНИ

Як вибрати депутата і потім про це не шкодувати

Ігор ВАСЮНИК

|

Ніколи стільки не брешуть, як під час війни, 

після полювання і до виборів.

Отто фон Бісмарк

 

Вибори депутатів до Верховної Ради України з погляду пересічного українця «не така вже й відповідальна справа», як до прикладу, покупка нового автомобіля чи квартири, вирішення важливих питань на роботі чи у власному бізнесі.

Перш ніж ухвалити важливе особисто для нас рішення ми ретельно готуємося, оглядаємо, запитуємо, перевіряємо інформацію. А от щодо вибору партії чи кандидата в депутати – часто навіть не читаємо хто вони ці політики, не читаємо їхніх програм. Робимо емоційний, а не усвідомлений вибір: пішли, поставили галочку і по всьому.

Але є одне але: ці обрані нами партії/політики потім ухвалюють закони за якими кожному з нас далі жити і працювати в Україні.

Тому ми зобов’язані йти і голосувати. Чому? Принаймні для того, аби відчувати відповідальність за те, що відбувається в країні. Щоб вчитися робити зважений вибір, а не інстинктивно реагувати на емоційні заклики.

Інше питання – за кого голосувати? Говорити «та нема за кого, усі погані» і не йти на вибори – такий собі план. Серед кандидатів у депутати є гідні люди. Цікавтеся, читайте.

Спробую коротко дати відповіді на ті питання, які найчастіше запитують: як правильно «прочитати» кандидатів на окрузі і виявити найбільш відповідного з них?

ПАРТІЙНА ОРІЄНТАЦІЯ МАЄ ЗНАЧЕННЯ?

На жаль, в Україні немає партійної культури, а на вибори найчастіше йдуть політичні проекти без партійної ідеології, орієнтовані на лідерів цих партій.

В сьогоднішніх умовах, в яких перебуває Україна, вибір партії, на мою думку, має визначатись єдиним критерієм – проукраїнська партія чи ні. Якщо «партійні товариші» їздять на переговори в Москву і виступають за дружбу з вбивцями українців, то немає що навіть думати – такі партії  і їхні натхненники мають йти на смітник історії.

Що ж стосується критеріїв кандидата по мажоритарному округу, ви не зобов’язані обирати мажоритарника тільки тому, що його підтримує партія, за яку ви голосуєте. Партійна приналежність не гарантує якість роботи майбутнього депутата і аж ніяк не гарантує, що цей депутат завтра не вийде з фракції політичної сили, яка його підтримала. За сім років роботи в парламенті я бачив багато депутатів, які мігрували від фракції до фракції у пошуках «простого депутатського щастя».

Тож аналізуючи за кого з кандидатів в депутати голосувати по своєму округу – читайте їхні біографії, програми і вивчіть їхній громадський, політичний чи підприємницький досвід.

А ЩО ПО ПРОГРАМІ КАНДИДАТА?

Перш ніж будете читати програму кандидата потрібно перестати думати спокусливу думку, що депутат – це добрий начальник, який завтра накаже ЖЕКу відремонтувати дах чи пофарбувати двері чи браму, збудувати дорогу.

Функції депутата:

  1. Вивчати проблеми та готувати законопроекти для системного вирішення проблем усіх громадян України, закони для стратегічного розвитку держави;
  2. Працювати у комітетах;
  3. Користуючись правом на негайний безперешкодний доступ, зустрічатися з керівництвом організацій чи установ для вирішення проблем;
  4. Подавати депутатські звернення чи запити для вирішення проблем громадян;
  5. Організувати роботу помічників, приймальні для зустрічей з виборцями;
  6. Розглядати вимоги чи пропозиції виборців, використовувати своє право дорадчого голосу;

Власне цим і займається народний депутат – вирішує проблеми, актуальні та стратегічні для всієї держави. Тому, коли у програмі кандидата переважають згадки про місцеві проблеми (ремонт доріг, каналізаційних труб окремо взятого району та інше) то вважайте це популізмом.

Програму (а може навіть і її відсутність) свого кандидата ви зможете знайти на сайті Центральної виборчої комісії за цим посиланням.

БУЛИ МОЛОДИМИ, ПОТРІБНІ БУЛИ ГРОШІ

Мажоритарники не вчора народилися і не з Марсу до нас прилетіли. Всі вони щонайменше п’ять років жили в Україні. Якщо жили, то і творили. А дехто з них так може щось навіть і натворив. Перевірити, чим займався потенційний депутат – ваш наступний крок.

Якщо кандидат в народні депутати вже був нардепом і йде на повторно, то все дуже просто:

  1. На сайті Верховної Ради знаходите прізвище діючого народного депутата, який повторно балотується по вашому мажоритарному округу і бачите, наскільки сумлінно він працював у попередній каденції, який рівень відвідування засідань парламенту. На цьому ж сайті знайдете декларації про доходи.
  2. На сайті проекту Vox Ukraine, де фахові аналітики аналізують внесок того чи іншого народного депутата у підтримку реформ. Шукайте і думайте!
  3. З його висловлювань, які ви знайдете, наприклад, на його особистій сторінці у соціальних мережах, дізнаєтеся його позицію щодо тих чи інших питань державного і місцевого значення.

Якщо ж кандидат вперше балотується до Парламенту, то зверніть увагу на наступне:

  1. Чи є в кандидата окрім освіти практичний досвід: підприємницький, громадської діяльності чи державного управління. Депутатами не народжуються, а стають. І становлення починається не з першого дня роботи в парламенті, а задовго до того, коли людина проявляє свої професійні якості.
  2. Якою є життєва позиція, репутація, активність. Просто перегляньте біографію і забийте прізвище кандидата у пошукову систему, зайдіть на його офіційний сайт чи публічну сторінку у соціальних мережах.
  3. Якими є доходи. Де заробляє, з ким і скільки. Ця інформація має бути у відкритому доступі.

ПРОЗОРІСТЬ ТА ЧЕСНІСТЬ ЯК СТИЛЬ ЖИТТЯ

Дотримуватися закону  не можна наполовину. Законів дотримуються, або ні. І якщо кандидат його порушив, хай у дрібницях, хоча би раз, то можливо таке трапиться згодом знову.

Як з цим справи у вашого кандидата легко перевірити:

  1. З відкритих джерел можна дізнатись чи не порушував кандидат закон в минулому
  2. Чи оплачена політична агітація з виборчого фонду? На усій друкованій продукції мають бути позначки про тираж, місце друку та відповідальну особу.
  3. Чи ідентифікує Facebook публічну сторінка кандидата як політичного діяча?
  4. Чи має рекламу у соціальних медіа відповідні позначки?
  5. Чи постери розміщено на спеціально призначених для цього місцях?

На перший погляд це дрібниці, які можна ігнорувати заради перемоги. Проте, на мою думку, саме з таких дрібниць і формується позиція людини. Тобто, коли я заявляю, що я чесний, відповідальний, дотримуюсь закону, то я роблю це всюди. Бо інакше це дивно, коли людина йде створювати нові закони, а в той же час порушує вже існуючі.

УКРАЇНА БУДЕ ЗАВЖДИ

Звичайно, аналізувати кандидатів, їх програми, обіцянки, гасла можна більш докладно. Втім, якщо ви зробите бодай те, про що йдеться у цій статті, ви знатимете: “Чому я його/її обираю”.

Не бійтеся довіряти новим людям і підтримуйте свого кандидата, навіть якщо інші говорять, що він не зможе пройти (ви ж не перестаєте вболівати за нашу збірну, коли вона не виходить у фінали чемпіонатів?).

Але бійтеся захопитися популізмом. На словах воно завжди все гарно. А реальність вносить свої корективи і інколи, на жаль, ціною втрат підтримки, територій, життів.

І вірте в Україну. Усі, хто зазіхав на нашу Незалежність згинули, як роса на сонці. Згинуть і ті, хто, воює проти нас зараз. А Україна буде завжди. Також завдяки і вашому голосу на виборах.

Інформація про автора:

Ігор ВАСЮНИК – політик та громадський діяч, народний депутат України VІІ-VІІІ cкликань. За оцінкою аналітичної платформи VoxUkraine, Ігор Васюник увійшов в першу п’ятірку народних депутатів за рівнем підтримки реформаторських законопроектів. Згідно із даними сайту Верховної Ради України – в десятці за сумлінністю виконання обовязків народного депутат, відвідуваність сесій на рівні 97%. Співавтор законопроекту про українську державну мову, автор та ініціатор ухвалених законів щодо охорони пам’яток ЮНЕСКО в Україні (прямо йдеться про збереження історичного Львова), про приватизацію гуртожитків, про впровадження електронного квитка в громадському транспорті, закони щодо захисту прав учасників АТО, заборона продажу алкоголю вночі та інші. Співорганізатор щорічного фестивалю сучасної української пісні «UKRAINIAN SONG PROJECT», який проходить у Львові.

21 червня Ігор Васюник заявив, що не братиме участі в дострокових виборах до парламенту як кандидат в народні депутати.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *