ОСТАННІ НОВИНИ

Збільшити кількість пандусів та сміттєвих урн і заборонити посипати дороги піском: МОЗ пропонує нові санітарні норми

Вероніка Рой

|

Міністерство охорони здоров’я України запропонувало для громадського обговорення проект наказу  про зміни санітарних норм і правил утримання територій населених місць. Ці зміни передбачають вдосконалення правил утилізації та сортування сміття, утримання прибудинкових територій, парків та скверів, впорядкування системи озеленення тощо. Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

 

Зокрема, пропонується облаштовувати пандуси і з’їзди, аби люди з інвалідністю, батьки із дитячими візочками, велосипедисти та інші групи населення мають  безпечно і комфортно пересуватись містом чи селищем. Нові норми зобов’язують при проектуванні, будуванні та утриманні територій облаштовувати належний доступ.

Ще одна норма – доступність громадських вбиралень. У кожній зоні зелених насаджень, де гуляють люди, обов’язково має бути хоча б один громадський стаціонарний туалет. Оптимальна відстань між вбиральнями – до 700 метрів, а в людних місцях –  до 300 метрів. У кожній громадській вбиральні має бути облаштований стіл  для сповивання немовляти та забезпечений доступ до питної води.

Вигрібні ями будуть заборонені. Безпечні для здоров’я альтернативи – локальні очисні споруди (наприклад, септик). Дворові туалети мають бути підключенні до місцевих очисних споруд. Ці норми вводяться для того, щоб убезпечити потрапляння небезпечних речовин у ґрунт та підземні води, а також джерела і колодязі.

Окрім цього, нові норми зобов’язують встановлювати окремі контейнери для сортування сміття – для пластику, скла, металу, паперу та органіки. Крім того, такі контейнери обов’язково облаштовуються огорожею, кришкою чи навісом. Чистити контейнери з органічними відходами потрібно не рідше ніж кожні три доби взимку, і щодня – в теплу пору року. Сортовані побутові відходи – пластик, скло, метал, папір – можуть зберігатися до заповнення контейнера.  У підземних (заглиблених) контейнерах органічні відходи можуть зберігатися до заповнення контейнера, але не більше 7 діб, а сортовані – до повного заповнення контейнера.

Також нові норми впроваджують обов’язкове встановлення урн на тротуарах не рідше ніж через кожні 60 метрів. Крім того, урни для сміття мають бути на кожному з кутів перехресть вулиць, а також біля зупинок громадського транспорту, входів до метро, вокзалів, підземних переходів, громадських будівель та споруд.

Нові норми детально регламентують правила поводження з опалим листям. У період листопаду потрібно своєчасно прибирати опале листя з проїжджої частини, відокремлених трамвайних ліній, велодоріжок та тротуарів. У скверах та парках збирати листя дозволяється тільки з газонів. Удобрювати насадження, при цьому необхідно вносити підкормку згідно потреб відповідних зелених насаджень треба відповідно до потреб кожної рослини і мульчувати весь відкритий ґрунт. Зібране листя вивозитимуть на поля компостування. Забороняється спалювання листя, яке призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також до зникнення певних видів тварин.

Посипати дороги піском і сіллю від ожеледиці – буде заборонено. Проект закону регламентує правила прибирання територій взимку. Наприклад, щоб не було ожеледиці, посипати тротуари, велодоріжки та пішохідні зони потрібно гранвідсівом з вмістом солі 7%. Натомість посипка піском та  піскосумішшю з сіллю забороняється , оскільки вона забруднює ґрунт, школить зеленим насадженням, а також псує взуття. Пішохідні переходи та зони очікування пішоходів потрібно очищати від снігу та ожеледі до твердої поверхні.  Підприємства торгівлі обов’язково повинні прибирати від снігу прилеглу територію у радіусі не менше 5 метрів.

Щодо озеленення територій та зменшення запиленості повітря пропонується впровадити низку  нових норм та правил.  Так звана омолоджувальна обрізка дерев на територіях населених місць буде заборонена. Така обрізка зменшує розмір крони дерева і погіршує процес очищення повітря та значно зменшує площу затінених територій. А тінь дерев може на кілька градусів знизити температуру повітря, що особливо важливо під час літньої спеки. Раз на 5 років потрібно проводити інвентаризацію стану дерев.

Висаджуватимуть лише ті дерева, які відповідають певним характеристикам, зокрема – сформована крона і стійкість до загазованості. При цьому слід враховувати такі показники як пило- і водопоглинання, створення тіні, вироблення кисню, затримка вологи, відповідно до кліматичних зон. Висаджувати дерева, кущі і рослини з колючками або отруйними плодами – забороняється.

Відкритий ґрунт на територіях населених місць не дозволяється. Весь ґрунт має бути покритий газоном, багаторічними рослинами, пристовбурними решітками або мульчою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *