ОСТАННІ НОВИНИ

Екологи знайшли під висадку лісів 900 мільйонів гектарів землі

Соломія Головіна

|

На планеті можна висадити ліси на 900 мільйонах гектарів (це трохи більше площі Бразилії), які виходять за межі сільськогосподарських угідь і міст. Така кількість рослин зможе зберегти 205 гігатонн вуглецю. Про це повідомляє Громадське.

 

До такого висновку прийшли швейцарські та італійські екологи на чолі з Томасом Кроутером із Швейцарської вищої технічної школи Цюріха при оцінці території Землі, яку можна зайняти лісами, повідомляється в Science.

На думку авторів дослідження, відновлення лісів, можливо, є найефективнішим способом боротьби зі змінами клімату. Вчені вивчили, скільки гектарів землі можна віддати під посадку дерев, не завдаючи шкоди сільськогосподарським угіддям і не зменшуючи площі міст. Щоб оцінити густоту природного лісового покриву, автори вивчали захищені території, в яких антропогенний вплив не надто великий.

Розрахунки показали, що під ліс можна зайняти ще 900 мільйонів гектарів для того, аби до 2050 року обмежити глобальне підвищення температури 1,5 градусами Цельсія. Понад 50 відсотків цієї території припадає на шість країн — Росію, США, Канаду, Бразилію, Австралію та Китай. За оцінками дослідників таку кількість рослин зможе зберегти 205 гігатонн вуглецю (за оцінками, в 2018 році світові викиди вуглекислого газу досягли 37 мільярдів тонн).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *