ОСТАННІ НОВИНИ

Катастрофа MH17 на Донбасі: пред'явлено звинувачення чотирьом підозрюваним

Соломія Головіна

|

Прокуратура Нідерландів пред’явила звинувачення у справі про катастрофу рейсу MH17 на Донбасі у 2014 році чотирьом підозрюваним: Ігорю Гіркіну (Стрєлкову), Сергію Дубинському, Олегу Пулатову і Леоніду Харченку. Про це оголосили на прес-конференції міжнародної Об’єднаної групи з розслідування катастрофи (JIT) в Ньювегені, передає УНІАН.

Усіх чотирьох підозрюваних збираються оголосити в міжнародний розшук.

За даними розслідувачів Bellingcat, екс-ватажок бойовиків Ігор Гіркін (Стрєлков) знав про перекидання «Бука» і тісно співпрацював з відповідальними за його пересування на окупованій території.

Дубинський Сергій («Хмурий»), просив доставити «Бук» для протидії українській авіації. Припускається, що він координував пересування ракетного комплексу 17 червня в день катастрофи MH17, а також брав участь у зворотному перекиданні його на територію Росії. Крім того, саме Дубинський розпорядився забезпечити охорону «Бука» на пусковий точці в районі Сніжного. Припускається, що «Хмурий» зіграв ключову роль у рішенні збити літак, прийнявши його за воєнне судно.

Підозрюваний Олег Пулатов, позивні «Гюрза» і «Халіф» – колишній підполковник Збройних сил Росії. Він, ймовірно, був причетний до охорони установки «Бук» на місці пуску на південь від Сніжного.

Леонід Харченко, позивний «Кріт» – командир розвідувального батальйону «Крота» у 2-му відділі «ГРУ ДНР». Він причетний до охорони установки «Бук» в районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування «Бука» з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію «Бука» з місця пуску назад до Росії.

Нагадаємо, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, що знаходилися на борту. Більшість загиблих (196 осіб) – громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група прийшла до висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого був збитий літак, що належав до 53-ї зенітно-ракетної бригади збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав робити кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17. Австралія заявила, що буде домагатися від Росії виплати компенсацій сім’ям жертв рейсу MH17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *