ОСТАННІ НОВИНИ

Нардепи прийняли закон, який передбачає процедуру імпічменту президента

Соломія Головіна

|

Народні депутати ухвалили законопроект № 1098 «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», в якому передбачені положення щодо запровадження процедури імпічменту президента, передає УП.

 

За це віддали свої голоси 279 парламентарів із необхідних 226.

Депутати приступили до розгляду законопроекту у другому читанні 4 червня і менш, ніж за три дні вони розглянули понад 700 правок.

«Хтось каже, що ми не працюємо, але ми працюємо і працюємо ефективно», – сказав спікер Ради Андрій Парубій після успішного голосування.

У документі вказується, що спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради України – колегіальний тимчасовий орган парламенту, до якого входять нардепи, спецпрокурор та спецслідчі.

Завданням комісії, зокрема є проведення розслідування обставин щодо вчинення президентом України державної зради або іншого злочину, викладених у підписаному більшістю народних депутатів від конституційного складу ВРУ поданні про ініціювання питання про усунення глави держави з поста в порядку імпічменту.

Зазначається, що комісія матиме доступ до будь-яких документів будь-яких посадових осіб, у тому числі, до таємних.

Як пояснив суть закону народний депутат від Львівщини Ігор Васюник, насправді закон «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» (така його справжня назва) має набагато більше значення, ніж лише можливість імпічменту президента.

«З ухваленням змін до закону, відтепер тимчасові слідчі та спеціальні комісії ВРУ стали реальним інструментом впливу парламенту на інші державні інститути і таким чином зможуть оперативно реагувати на резонансі справи. Фактично такі тимчасові слідчі та спеціальні комісії ВРУ діятимуть як слідчі з правоохоронних органів. Єдина відмінність – вони не проводитимуть обшуків та затримань», – повідомив Ігор Васюник на своїй сторінці у Фейсбук.

До прикладу, виходить резонансне журналістське розслідування щодо зловживань владою високопосадовцями, або трапилась трагедія, яку правоохоронні органи належно не розслідують і це викликало значний суспільний резонанс.

  • В таких випадках парламент може утворити ТСК, яка оперативно (2-3 дні) може витребувати всі документи по справі.
  • ТСК може викликати причетних осіб до справи для дачі показів/пояснень і ці особи будуть нести відповідальність за дачу недостовірної інформації членам ТСК (так як це передбачено в кримінальному кодексі).
  • ТСК може викликати для пояснень як президента, так і прем’єр-міністра та генпрокурора, а також інших високопосадовців. І останні зобов’язані будуть документально підтверджувати свої слова.

«До тимчасових слідчих та спеціальних комісій входитимуть представники всіх фракцій – як коаліції, так і опозиції. Тому «зам’яти» чи відкупитись винним у резонансних справах від відповідальності буде неможливо», – додав Ігор Васюник.

Д̲о̲ ̲ч̲о̲г̲о̲ ̲т̲у̲т̲ ̲і̲м̲п̲і̲ч̲м̲е̲н̲т̲ ̲п̲р̲е̲з̲и̲д̲е̲н̲т̲а̲?̲  Для дострокового припинення повноважень президента ВРУ має дати у фінальному голосуванні 338 голосів, що дуже складно.

«Процедура імпічменту президента як була складною так і залишилась (для цього потрібні зміни в саму Конституцію). Сьогодні парламент лише законодавчо закріпив процедуру роботи спеціальної слідчої комісії ВРУ по імпічменту. Але це також важливо! За 28 років незалежності України кожен президент боявся цього закону.  Україна парламентсько-президентська республіка і відтепер парламент матиме всі дієві механізми впливу для захисту інтересів України, її громадян та дотримання Конституції України. І якщо президент України (теперішній і майбутні) діятимуть не в інтересах України та її громадян – він матиме негайну відповідь парламенту», – зауважив Ігор Васюник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *