ОСТАННІ НОВИНИ

Андрій Парубій: «Указ про розпуск парламенту суперечить Конституції України»

Андрій Котенський

|

Голова Верховної Ради про заведення України в конституційну кризу і розпуск парламенту президентом Володимиром Зеленським:

«Вчора у нас відбулися консультації голів фракцій з Президентом України Володимиром Зеленським. Близько п’яти раз я давав запитання президенту, на якій підставі він планує підписати указ про розпуск парламенту. Вимагав, щоб була стенограма і почув тільки одну відповідь, що він вважає, що коаліції не існує вже два роки.

Я ще раз дуже уважно перечитав повноваження президента України, які написані у Конституції України, і не знайшов серед його повноважень повноваження встановлювати, або стверджувати про існування коаліції. Як, до речі, тих рішень не має й голова Верховної Ради. Для мене, як голови ВРУ, існував єдиний факт – коли 17 травня 2019 року коаліція сама оголосила про свій розпуск, з трибуни Парламенту. Це – єдиний факт. І з цього моменту почався конституційний термін – 30 днів для формування нової коаліції. І ми перебуваємо в конституційному процесі формування коаліції. Вважаю, що указ про розпуск парламенту суперечить діючій Конституції.

Тому, я вчора заявив і повторюю зараз, що діятиму виключно у межах законодавчих повноважень. Переконаний, що такий указ президента – не лише зневаження Конституції, а заведення України у конституційну кризу. Воюючу Україну завели в конституційну кризу.

Указ президента не може зупинити ні Верховна Рада, ні її голова, а лише суд може визначити його відповідність до Конституції. Знаю, що народні депутати планують подати звернення в Конституційний суд і я підтримую цю ініціативу нардепів.

Розумію, що рішення КС може бути пізнішим, аніж проведення самих виборів, але разом із тим переконаний, що як голова ВРУ – зобов’язаний дати політичну оцінку цьому указові (про розпуск – ред.), і сказати, що його автор буде нести відповідальність по закону і перед народом України. Усьому прийде свій час. Один президент вже починав свої дії із порушення Конституції», – повідомив Андрій Парубій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *