ОСТАННІ НОВИНИ

Гройсман обрав власний шлях

Марія САВЧЕНКО

|

Глава Уряду піде на вибори на чолі нової партії. Прем’єр-міністр України, витримавши гройсмейстерську паузу, нарешті сказав своє слово. Дочекавшись завершення виборчих баталій за посаду Президента, Володимир Гройсман заявив – не просто піде на парламентські вибори, а зробить це на чолі новоствореної партії:

«Я би хотів, щоб це була достатньо якісна з точки зору професійності та здатності політична сила. Насправді можу сказати, що зараз шукаю людей, які могли би бути достатньо результативними. Також би хотів бути дотичним до створення класичної центристської політичної партії, яку би було створено не під вибори, а яка би була достатньо організованою структурою з визначеною ідеологію, з об’єднанням якісних і фахових людей, які можуть не просто розмовляти».

Сам Прем’єр позиціонує себе як політик дій, а не слів. Ще в квітні 2018 року соціологи фіксували зростання рівня довіри населення до глави Уряду. А на початку 2019 року, згідно з даними всеукраїнського опитування громадської думки, який проводив КМІС, у рейтингу потенційних прем’єр-міністрів Володимир Гройсман набрав найбільшу кількість прихильників – 15,3%. Відтак не дивно, що маючи настільки вдалий досвід на чолі Уряду, політик не проти залишитися на посаді і завершити розпочаті ґрунтовні перетворення. А, як відомо, Прем’єр-міністра обирають саме на парламентських виборах. Тому Гройсманові й важливо отримати у Раді солідну підтримку.

З чим Гройсман іде на вибори?

Три роки діяльності на чолі Кабінету міністрів забезпечили наймолодшому Прем’єрові в історії імідж реформатора. Більше того – Гройсман не боявся братися за вирішення проблем, на які попередники десятиліттями заплющували очі. Тут успішна реформа децентралізації, яка не лише принесла гроші місцевим бюджетам, але й примусила стихнути антиукраїнську риторику щодо федералізації. В медицині відмовилися від безнадійно застарілої радянської «системи Семашка» і тепер фінансують заклади, залежно від прийнятих пацієнтів, а не кількості порожніх ліжко-місць. Та й такого масового ремонту та будівництва доріг незалежна Україна ще не знала. І все це – на тлі постійного зростання ВВП і зниження рівня інфляції.

Експертне опитування оцінки роботи Кабміну, проведене “Агентством моделювання ситуацій”, показало, що 85,2% з тридцяти опитаних експертів вважають – загальноекономічна ситуація в країні за роки діяльності Уряду Володимира Гройсмана суттєво покращилася.

Тому тепер очільник Кабінету міністрів опинився в ситуації, знайомій йому ще з часів роботи у Вінниці. Там, після першої каденції на посаді міського голови, Гройсман проводив передвиборчу кампанію з таким головним гаслом: результати роботи ви бачите самі, проголосуйте, щоби я зміг завершити розпочаті зміни. Мешканців міста переконати вдалося. З тих часів і дотепер Вінниця – один із лідерів всеукраїнських рейтингів, що стосуються якості та комфорту життя громадян.

Хто він – виборець нової партії?

Безперечно, експертам, з огляду на їхню професійність, легше оцінити плюси та мінуси діяльності Уряду. Втім уже зараз соціологи малюють перед Гройсманомі його партією доволі оптимістичні перспективи. Згідно з останніми дослідженнями, чинному Прем’єрові довіряють або скоріше довіряють близько 20% опитаних – доволі потужна електоральна база для нової політсили.Саме тому шанси глави Уряду сформувати політичну силу, яка пройде до парламенту, достатньо великі.

«Гройсман – молодий», – пояснює політолог Володимир Фесенко,– «Він належить до того ж покоління, що й Зеленський. Вони ровесники, як Арсеній Яценюк і багато інших. Зараз починається епоха людей цього віку. У Володимира Борисовича є непоганий стартовий рейтинг, який дозволяє боротися за проходження партії в парламент».

Електоральне ядро партії Гройсмана – виборці, які здатні оцінити позитивні зміни та бажають подальших серйозних реформ у різних галузях, це помірковані громадяни, яким припала до смаку компетенція та стабільність Прем’єра, а головне – ті, хто не впіймався на гачок популізму. Адже якщо тобі обіцяють пенсію в тисячу доларів уже завтра, то очевидно, що тебе обдурюють. Володимир Гройсман наразі не був помічений у використанні популістської риторики і не боявся час від часу ухвалювати непопулярні, але потрібні рішення. Вдумливий виборець це обов’язково оцінить.

Перспективи на Львівщині

Перспективи новоствореної партії в Західній Україні та на Львівщині зокрема наразі оцінити важко – стверджує місцевий політолог Анатолій Романюк. Варто почекати на оголошення формату, в якому на вибори йтиме Гройсман, а також зрозуміти коло його союзників.

«Звісно, в області є певна кількість тих, хто готовий орієнтуватись на Гройсмана. Крім того, є категорія людей, які бачать у нових партіях політичну перспективу та можливість реалізуватися», – пояснює політолог, – «І саме вміння відділити зерна від полови і визначить результат нової сили на Львівщині».

Крім того, рекламна кампанія Гройсмана сконцентрована на його досягненнях як керівника Уряду. Тут, на думку Романюка, вкрай важливо пояснити середньостатистичному виборцю, що саме зі здобутків влади є заслугою безпосередньо Гройсмана. Якщо це вдасться зробити, результат нової партії в області може бути доволі непоганим.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *