ОСТАННІ НОВИНИ

Трибунал ООН щодо українських моряків 25 травня вирішить, чи запроваджувати тимчасові заходи проти РФ

Соломія Головіна

|

Рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо запровадження тимчасових заходів проти РФ у справі нападу на українські судна та екіпаж біля Керченської протоки очікується орієнтовно 25 травня. Про це за підсумками слухань у трибуналі в п’ятницю повідомив головуючий засідання, передає УП.

 

Як заявила заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль під час слухань щодо захоплення українських моряків Росією у Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі, внаслідок захоплення і затримання українських кораблів та екіпажу Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН з морського права.

Зеркаль зазначила, що Україна не мала іншого вибору, окрім як перейти до судових процедур, оскільки вирішити спір з Росією дипломатичними засобами не вдалося.

«Україна ініціювала арбітражне провадження, щоби отримати правовий захист від цих порушень», – зазначила Зеркаль.

Вона додала, що поведінка Росії є грубим порушенням Конвенції ООН з морського права та міжнародного звичаєвого права.

«Імунітет військових кораблів є основоположним у міжнародній системі. Військові кораблі та їх персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав та піддані юрисдикції іноземних судів», – зазначила вона.

У зв’язку з цим Україна просить трибунал застосувати тимчасові заходи з огляду на невідкладний характер ситуації – щоб Росія негайно звільнила військово-морські кораблі України та членів їхніх екіпажів та повернула їх до України.

Нагадаємо, у п’ятницю, 10 травня, у Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі відбулися відкриті слухання у справі нападу РФ на українські кораблі та захоплення українських моряків. Засідання тривало три години. Росія від участі у слуханнях відмовилася.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *