ОСТАННІ НОВИНИ

Сейм Латвії визнав геноцидом депортацію кримських татар

Соломія Головіна

|

Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар 1944 року, організовану радянською владою, геноцидом. Відповідну заяву ухвалили з нагоди 75-ї річниці депортації. Про це повідомляє «Громадське».

 

У документі підкреслено, що низка історичних джерел вказує на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів й етнічних груп, що жили в Радянському Союзі та на окупованих ним територіях, зокрема – кримських татар.

«Для знищення їхньої культури, соціального спадку, історичної приналежності до Кримського півострова, аби вижити їх з батьківщини», – йдеться у заяві.

Заява має ще одну позицію – засудження анексії Криму Росією та продовження насильства щодо кримських татар після анексії.

Голова комітету Сейму з іноземних справ Ріхардс Колс зазначив, що кримські татари, які відмовляються прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, зіштовхуються з дискримінацією. Також їм відмовляють у доступі до освіти, вони не можуть використовувати рідну мову та підтримувати свою культуру.

«Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років насильно пригнічуються і переслідуються. Викликає занепокоєння, що історія може повторитися», – сказав Колс.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *