ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Поливаний понеділок

Соломія Григор'єва

|

Поливаний понеділок — другий день Великодніх свят, понеділок після Великодня. Його називають обливаним, бо цього дня, за стародавнім звичаєм, поливання водою символізує духовне весняне очищення.

 

Поливаний понеділок відкриває Світлий (або Великодній) тиждень, де кожен день ще зі слов’янських часів мав свою назву: понеділок – поливаний, вівторок – купалища, середа – хороводниця, Навський четвер, п’ятниця – прощена, субота – хороводниці, неділя – поминальна.

Раніше в Поливаний понеділок обливали переважно незаміжніх дівчат – це робили їхні залицяльники як прояв своєї симпатії та прихованої любові. Облити водою жінку означало «очистити її», а незаміжню дівчину – «наділити ще більшою красою та здоров’ям».

Наші предки цього дня занурювалися у водойми, обливали домашніх тварин та цінні речі. Вони вірили, що такі ритуали принесуть багатство та удачу.

Загалом Поливаний понеділок у різних містах святкують по-своєму (і все-таки переважно у західних областях). Із часом це свято стало одним з найулюбленіших серед молоді. Так у Львові щороку на площі Ринок влаштовують загальноміське обливання: у певні години всі охочі можуть прийти до Ратуші та пообливатись досхочу. Але зазначимо, що це єдине місце у Львові, де обливання не вважається хуліганством.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *