ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Велика субота. Що не можна робити у переддень Великодня?

Наталя Дуляба

|

Велика або Страсна субота є особливим днем для вірян, адже він передує світлому святу Великодня. З одного боку Страсна субота наповнена скорботою, адже Ісус Христос вже покинув земний світ, а з іншого – радістю, бо вже зовсім скоро настане Воскресіння Христове. Тому в цей день потрібно задуматися про своє минуле і майбутнє, переосмислити життєві пріоритети і цінності, попросити вибачення у Бога, а також у всіх близьких і друзів.

 

У Велику суботу віряни готуються до Великодня. Недарма її ще називають фарбувальною, оскільки саме в цей день прийнято фарбувати яйця. Готують у цей день й інші великодні страви, наприкладу, паску, якщо не встигли їх спекти на Чистий четвер. Втім тут головне, щоб тісто встигло повністю охолонути до того, як нести його в храм на освячення.

У цей день християни йдуть до храму, поляться на освячують великодні страви. Також Страсна субота – це ще й день всепрощення. Потрібно помиритися з усіма, з ким перебуваєте в сварці, попросити вибачення у тих, перед ким винні. Можна також роздати милостиню або допомогти малозабезпеченим, віднісши непотрібні речі в храм або в притулок.

У ніч зі суботи на неділю бажано не лягати спати, тим більше, що в цей час у храмах проходять Великодні богослужіння. Вважається, що той, хто не буде спати, забезпечить собі здоров’я та удачу на майбутній рік, а незаміжня дівчина – щасливий шлюб. Наші предки вірили, що в цю ніч щастя ходить поруч, тому дуже важливо його не проспати.

Що не можна робити у Велику суботу?

– веселитися. Це все ще час посту, а це означає, що ми не тільки обмежуємо себе в їжі, але і в радості, веселощах. Як би не хотілося під час приготування пасок і паски співати і танцювати, робити це суворо заборонено;

– прибирати в домі. Не можна прати, прасувати, мити тощо. Такі господарські справи варто було закінчити ще в Чистий четвер;

– працювати на городі;

– шити, вишивати;

– вживати алкоголь;

Також цього віряни відмовляються від їжі, але цього не радять робити вагітним жінкам і тим, у кого є проблеми зі здоров’ям. Втім їсти все-таки дозволено, але страви повинні бути гарячими і рослинними, жодного м’яса та масла вживати не можна.

Джерело: prm.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *