ОСТАННІ НОВИНИ

Гройсман змусив «Нафтогаз» знизити ціну на газ

Володимир ВОВК

|

З травня українці економитимуть на 300 гривень на тисячі кубометрів блакитного палива.

Державним службовцям у спадок від попередників дістаються не лише портфелі, кабінети та повноваження, але й проблеми та клопоти. Так в Уряду не було зайвого простору для маневрів восени, коли ціну на газ для населення довелося підвищити, пригадує Володимир Гройсман:

«Людям  важко платити і я це розумію. Але якщо  у 2008 році старі  політики приймають рішення підписати це зобов’язання України, потім набирають під це борги. А потім я приходжу Прем’єр-міністром і мені кажуть: ти маєш ці борги віддавати. В мене немає просто вибору. І ми приймаємо непопулярні рішення, які не подобаються ні мені, ні людям. Але у нас немає іншого варіанту».

Наблизити вартість блакитного палива до ринкової – це справді одне з міжнародних зобов’язань України. Однак ринкова ціна може як рости, так і падати. Одна біда – коли вартість палива у світі почала знижуватися, «Нафтогаз України» й не думав адекватно реагувати. Швидше навпаки – національний постачальник вирішив підвищити роздрібну ціну на газ для населення.

Це викликало справжній гнів Прем’єр-міністра України, який назвав таку поведінку газового монополіста «нахабством», а риторику – «шантажем українського народу».

«Мені набридло, як і  мільйонам українців, коли приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за національні інтереси всіх українців», наголосив Володимир Гройсман, «До 24 квітня «Нафтогаз» має повідомити всім українцям, що ціна газу з 1 травня буде нижчою за 8,55 гривень/куб. м. Рішення Уряду мають виконуватися. А якщо цього не станеться, то я ініціюю відставку глави правління «Нафтогазу» і прохатиму Уряд підтримати мою пропозицію».\

Згідно з Постановою №293, яку Уряд прийняв ще 3-го квітня, НАК «Нафтогаз України» повинен був із травня знизити ціни на газ для населення. Головний аргумент – якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, то й населення не може платити більше.

У підсумку достукатися  до газового монополіста таки вдалося. В понеділок, 22 квітня, «Нафтогаз» ухвалив рішення щодо зменшення ціни. Замість 8 грн. 55 коп. за кубометр блакитного палива, тепер українці платитимуть по 8,24 грн.. Тобто йдеться про понад 300 гривень економії на тисячі кубометрів газу.

Крім того, за дорученням Кабінету Міністрів, НАК «Нафтогаз України» спільно з представниками Уряду розробив новий механізм визначення регульованої ціни. Тепер можна буде уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації, адже суть нового підходу така: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 (від 19.10.18 р.), ціна для населення відповідно знизиться. Але якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначену Урядом межу, то ціна для населення все одно залишиться на цьому рівні.

Цікаво, що травневе зниження ціни може бути не останнім. Адже експерти стверджують, що газ на світових ринках дешевшатиме й надалі. А в перспективі ж Уряд і взагалі розглядає можливість позбутися будь-якої залежності від світових коливань вартості блакитного палива. Для цього потрібно підняти видобуток газу до рівня, який зможе повністю покрити всі потреби України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *