ОСТАННІ НОВИНИ

Суд зняв арешт з 1,2 мільярда Януковича

Андрій Котенський

|

Шевченківський районний суд Києва зняв арешт з рахунків колишнього президента України Віктора Януковича у «Всеукраїнському банку розвитку». На рахунках було заарештовано 1,2 мільярда гривень. Про це повідомила прес-секретарка генерального прокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган, пише Громадське.

 

«17.04.19 ухвалою слідчого судді Шевченківського райсуду Києва О. Голуб скасовано арешти рахунків у «Всеукраїнському банку розвитку». Прокурори готують термінові клопотання», — повідомила Сарган у Twitter.

Вона додала, що на рахунках перебувало 1,2 мільярда гривень.

Зазначимо, що гроші Януковича арештували одразу після Євромайдану, однак у 2016-2017 роках суди почали знімати з них арешти «через відсутність підстав для продовження арешту».

15 лютого 2019 року у ГПУ повідомили, що конфіскували 1,47 мільярда гривень коштів Януковича.

28 березня 2017 Краматорський міський суд Донецької області у судовій справі ухвалив вирок, яким затвердив угоду про визнання винуватості громадянином Кашкіним А.П. у вчиненні відмивання коштів та створенні злочинної організації. Цим же вироком застосували спеціальну конфіскацію коштів і облігацій внутрішньої державної позики України на загальну суму 1,5 млрд доларів, шляхом їх зарахування до державного бюджету України.

Це був перший випадок спеціальної конфіскації в історії України з безпрецедентною сумою коштів. Слід зазначити, що конфіскацію 1,5 млрд доларів «грошей Януковича» Юрій Луценко вважає одним з основних результатів своєї роботи на посаді. Проте сам текст судового рішення, яким конфіскували гроші, не оприлюднили досі.

У січні 2018 документ, який може бути вироком Краматорського суду, опублікував телеканал Al Jazeera. Згідно із ним вивести $ 1,5 млрд коштів Януковичу допомогла компанія ICU. ЇЇ до 2014-го року очолювала екс-глава НБУ Валерія Гонтарева.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *