ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Васюник: «Як закон про охорону спадщини ЮНЕСКО впроваджує в життя Уряд? Ніяк!»

Соломія Григор'єва

|

Народний депутат України, львів’янин Ігор Васюник про Закон України «Про охорону культурної спадщини»:

«Львів… 3000 гектарів унікального архітектурного ансамблю, що належить до світової спадщини ЮНЕСКО.

На жаль, нещодавня жахлива історія з Notre-Dame de Paris показала нам, як в один день можна втратити все.

Але нам з вами не вогню слід боятися, чи іншої природної стихії, перед якою людина безсила. Нам треба боятися байдужості та безвідповідальності. Щоб не було так: «як маємо не дбаємо, а, загубивши, плачемо».

Ми вже зробили вагому частину роботи. 20-го липня 2018 року Президент підписав закон №1553 «Про внесення змін до ЗУ «Про охорону культурної спадщини» (щодо збереження пам’яток культурної спадщини ЮНЕСКО в Україні).

ЯК ЦЕЙ ЗАКОН ВПРОВАДЖУЄ В ЖИТТЯ УРЯД? НІЯК!!!

Профільне Міністерство культури, відповідно до закону, мало розробити відповідні положення, щоб закон нарешті запрацював. Але цього досі не зроблено.

Попри все вірю, що ми збережемо наш рідний Львів для себе, для України, для Світу. Тому що львів’яни люблять місто Лева і в них серце крається, коли падає ліпнина, обвалюються балкони, плюндруються фасади.

Дякую, всім львів’янам, які займають активну позицію і пильнують нашу історико-культурну, архітектурну спадщину.

Сьогодні, 18-го квітня – Міжнародний день пам’яток і визначних місць.

Нагадую, що саме передбачає закон про охорону пам’яток ЮНЕСКО в Україні (в т.ч. історичної частини Львова):
✔ визначення – об’єкт всесвітньої спадщини;

✔ визначення – буферна зона об’єкту всесвітньої спадщини;

✔ визначення – видатна універсальна цінність;

✔ визначення – номінування об’єкта культурної спадщини;

✔ закріплює чітко правовий статус об’єкта всесвітньої спадщини;

✔ передбачає створення Органу управління пам’яткою ЮНЕСКО. Орган управління здійснює контроль, моніторинг ситуації, нагляд за виконанням робіт на об’єкті, вживає заходів щодо недопущення руйнування об’єкту, забезпечує проведення наукових досліджень, готує щорічний звіт. Окрім того, Орган управління надаватиме висновки щодо містобудівних перетворень на території пам’ятки та їхніх буферних зонах. Ці висновки будуть обов’язкові до врахування при прийнятті рішень Мінкультом щодо видачі дозволу на ті чи інші містобудівні перетворення (археологічні роботи, будівництво, земляні роботи та ін). Орган управління підзвітний Уряду;

✔ передбачає створення Наглядової ради з метою нагляду за станом збереження пам’ятки. Здійснюватиме моніторинг виконання плану управління, переглядатиме та вноситиме пропозиції щодо змін до плану управління, надаватиме рекомендації щодо організаційних, кадрових, проектних та проектних та фінансових заходів з метою збереження об’єкту всесвітньої фінансових заходів з метою збереження об’єкту всесвітньої спадщини.

Основна ідея створення Наглядової ради – щоб туди увійшли незалежні фахівці з пам’ятко-охоронного середовища, громадські діячі, експерти, депутати, які контролюватимуть діяльність Органу управління. Ті, хто в судах всі ці роки захищали ці пам’ятки від вандалів – тепер матимуть право голосу і їхню думку зобов’язані будуть враховувати».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *