ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові помер легендарний український дисидент Валентин Мороз

Вероніка Рой

|

Вночі у Львові помер відомий історик та дисидент Валентин Мороз. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Вахтанг Кіпіанію.

 

«У Львові пішов з життя один з легендарних борців з комунізмом, автор блискучих самвидавних текстів 1960-1970-х років Валентин Мороз», – написав він.

15 квітня Валентин Мороз відзначив 83 день народження.

Довідка

Валентин Якович Мороз народився 15 квітня 1936 у с. Холонів Волинської області. Він був українським істориком, один із представників українського національного руху, політв’язень, дисидент, автор понад 100 наукових праць. Доктор Гуманітарних Наук (Honoris Causa) Державного Коледжу Джерсі, член Об’єднання українських письменників «Слово». З 2017 року почесний громадянин Волині.

Вперше Валентина Мороза заарештували у вересні 1965. Його до 4 років таборів засудили за антирадянську агітацію і пропаганду. Вдруге його заарештували 1 червня 1970.

Після 5-місячного голодування в 1979, під тиском світової громадськості, влада змушена була обміняти Мороза та ще чотирьох дисидентів на двох радянських агентів КДБ.

Серед основних його публікай: «Репортаж із заповідника ім. Берії (есе)», «Есеї, листи й документи», «Тверді мелодії», «Лекції з історії України», «Бумеранґ», «Мойсей і Датан» та інші.

Фото: Газета «День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *