ОСТАННІ НОВИНИ

Ініціативна група «Першого грудня» підтримала Порошенка

Андрій Котенський

|

Ініціативна група «Перше грудня» підтримала Петра Порошенка перед другим туром виборів. Про це йдеться на сайті Президента України.

 

Правозахисник, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович зауважив, що в опублікованому вчора відкритому листі група заявила про підтримку Глави держави у другому турі виборів. «Ми підтримуємо ваш державотворчий курс», – сказав він.

«Наш мандат не політичний, наш мандат ціннісний. Ми собі уявляли, що ми ніколи не братимемо участі у безпосередній політичній боротьбі. Але сьогодні боротьба йде не за якогось кандидата, сьогодні боротьба йде за Україну. Сьогодні є великі загрози для України і тому ми всі дійшли висновку, що безпека України і взагалі саме існування держави для нас також цінність. І тому наш ціннісний мандат дозволяє нам вчинити саме так», – констатував український правозахисник.

«У багатьох з нас є відчуття, що біля наших виборців, біля наших воріт стоїть великий троянський кінь – дуже привабливий, дуже милий. Ми як ті мешканці Трої зацікавлено спостерігаємо за тим конем. Але є у нас відчуття загрози, що якщо ми впустимо цього коня на площу свого міста, з нутрощів його виявляться не наші воїни, не нашої армії. І ця загроза є дуже серйозною для нас і ми її дуже гостро відчуваємо», – наголосив Мирослав Маринович

«Ще півроку тому ми всі говорили про те, що це буде. Що Росія буде атакувати нас. Але ніколи я особисто не міг припустити, що ці атаки будуть все таки настільки ефективними», – додав він.

«Ми дуже чітко розуміємо, що це помста вам за ваш державотворчий курс. Помста вам за саме ті великі сфери, які ви окреслили у своїй програмі, а саме армія, мова і віра. І саме по цих трьох точках якраз і цілять ваші і наші вороги. І це дуже небезпечно», – зазначив правозахисник. Ще однією загрозою Мирослав Маринович назвав перемогу популізму.

Водночас він констатував, що Україна виявилася вразливою тому, що поряд із розвитком та перемогами у багатьох сферах є й ті реформи, які «забуксували».

У цьому контексті Мирослав Маринович високо оцінив те, що Петро Порошенко визнає не лише досягнення, а й помилки.

«Ми дуже вдячні вам за те, що ви визнали ті помилки продовж п’яти років. Цим самим ви абсолютно не принизили себе, а навпаки вивищили. У християнському розумінні прохання прощення завжди вивищує людину. І ви дуже допомогли нам у той час, коли ми хочемо підтримати вас, тому що визнання помилок дає нам право говорити про те, що «так, ми всі розуміємо якісь речі, які треба наздогнати», – підкреслив Мирослав Маринович.

Український правозахисник зазначив, що учасники групи вірять у спроможність Петра Порошенка набратися нової енергії для просування подальших якісних змін в державі та висловив сподівання на реалізацію задекларованих Главою держави нових підходів у комунікаційній та кадровій політиці.

«Ми закликаємо виборців дати вам другий шанс і ми будемо вас підтримувати в усіх ваших справах, де ви будете йти на трансформацію. Але також не ображайтеся, якщо ми будемо критикувати вас, якщо цей імпульс буде занепадати. Але це буде згодом, а зараз ми просимо в Бога для вас сили, мужності і стійкості. Дуже хочемо, щоб ви вистояли і ми далі йшли вперед», – резюмував Мирослав Маринович.

В свою чергу, Президент зазначив: «Ваші цінності, які було проголошено дуже голосно, дуже допомогли мені і щодо реформування країни в напрямку Європи, НАТО. Допомогли в частині того, що точно знав, що найвищі духовні лідери держави – з ними можеш «звіряти годинники», «звіряти компас».

Водночас він висловив жаль, що не всі духовні і моральні авторитети громадського суспільства демонструють таку підтримку України.

«Дехто вважає, що зараз, в ці часи, можна спокійно сісти і відсидітися: а що це буде мені для мого рейтингу, сприйняття… Ми маємо чітко сказати – нічого не буде. Якщо ми програємо цю битву не буде нічого. Тому, що битва за Європу – це битва за свободу, на яку зараз іде наступ. Битва за Європу є битвою за демократію», – наголосив президент.

Глава держави також зазначив, що готовий вислухати думки щодо подальшого реформування країни на наступні п’ять років. Він також констатував, що готовий слухати і сприймати й критику. «Бо ця критика обумовлена тим, що у вас серце болить за Україну. І це позиція для того, щоб посилити ефективність наших дій», – сказав Президент.

«Я твердо переконаний, що ми здатні виграти, якщо станемо разом. Не пересидимо. І закликаю всіх взяти приклад з усієї групи «Першого грудня», взяти приклад з усієї інтелігенції, яка зараз робить звернення. Не намагатися піти на якісь дешеві політичні технології, які роблять ЗМІ, які дуже далекі до стандартів об’єктивності і справедливості і використовуються виключно в технологічних речах».

«Я впевнений в тому, що Україна і українство переможе. Я пишаюся тим, що нам вдалося зробити за ці перші п’ять років. Я пишаюся тим, що наші партнери дають оцінку, що ми зробили за ці п’ять років більше, ніж за всі роки незалежності. І я твердо переконаний, що наш спільний потужний голос буде почутий українським суспільством. І я дуже дякую вам за цю ініціативу», – сказав глава держави.

Довідково:

Ініціативна група «Першого грудня» – об’єднання, створене у 20-ту річницю референдуму за незалежність України відомими інтелектуалами та громадськими діячами України.

В основу програмних документів закладена декларація, яка містить базові принципи для об’єднання українського народу, та Хартія Вільної Людини, яка відтворює життєві орієнтири для нашого суспільства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *