ОСТАННІ НОВИНИ

Харчування, вакцинація та фізична активність: Супрун склала список справ здорової людини

Вероніка Рой

|

Сьогодні відзначають Світовий день здоров’я. Відтак, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун нагадує українцям перелік дій, без яких не обійтися людині в сучасному світі, якщо вона хоче бути здоровою. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

 

Уляна Супрун склала список, який допоможе вам перевірити себе або ж нагадати, що саме треба «підтягнути», щоб краще піклуватися про себе та близьких.

Харчування

Чи запланували ви до свого сьогоднішнього раціону 5 овочів та фруктів? Чи їли цього тижня рибу, хоча б 2 рази? Чи їли достатньо яєць? А молочних та ферментованих продуктів?

У сучасному темпі життя дотримуватися здорової дієти непросто, але вкрай потрібно, якщо хочете зменшити ризики захворіти на серцево-судинні хвороби, діабет 2 типу та деякі види раку.

Щоб жити довго та здорово, від сьогодні зменште в раціоні, принаймні, булочки, цукор, сіль та ковбасу. Не забувайте пити воду! Та почитайте докладно ці поради про здорове харчування.

Фізична активність

Сидіння — нове куріння, чули такий вираз? Шкоду від надмірного сидіння — чим ми всі грішимо час від часу — підтверджує велика кількість досліджень.

Коли ми багато сидимо й при цьому не рухаємося, організм буквально «вимикається». Сповільнюється обмін речовин, що впливає на нашу здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск та послаблює м’язи й кістки.
Все це разом має негативні наслідки для здоров’я — від появи надмірної ваги до серйозних хвороб внутрішніх органів.

Обіцяйте собі більше рухатися, адже будь-яка активність краща, ніж її відсутність! Тут поради, як саме забезпечити достатню фізичну активність. Обирайте на свій смак.

Відмова від шкідливих звичок

Ви ж знаєте, що безпечної дози алкоголю не існує? А люди, які курять сигарети, в 15-30 разів частіше отримують рак легень або вмирають від цієї хвороби, ніж люди, які не курять.

Вакцинація

Навіть здорове харчування, спорт і відсутність шкідливих звичок не вбереже від інфекційних хвороб, якщо у вас немає до них імунітету. Для цього існує вакцинація.

За даними ВООЗ вакцинація запобігає від 2 до 3 мільйонів смертей щороку. Ще 1,5 мільйонів смертей можна було б уникнути, якщо покращити охоплення вакцинацією.
Щеплення потрібні і дітям, і дорослим. Вакцини, які входять до національного календаря щеплень, обов’язково треба робити в Україні. Вони закуповуються за кошти платників податків та надаються безоплатно.

Профілактичні обстеження

Це як правила гігієни — не можна не дотримуватися в цивілізованому світі. 80% смертей в Україні спричиняють захворювання, які викликає спосіб життя людини та пізній початок лікування. Це рак, діабет та серцево-судинні хвороби. Регулярні огляди у вашого лікаря — один зі способів захистити себе та свою сім’ю.

Деякі з них необхідні всім, деякі лише за факторами ризику. Запитайте у лікаря, які з обстежень варто пройти вам.

Обрати свого лікаря

Понад 27 мільйонів українців вже обрали своїх лікарів. Якщо ви досі не маєте свого лікаря (терапевта, педіатра чи сімейного лікаря) – оберіть його. Це ваша гарантія кваліфікованої консультації щодо більшості питань, які стосуються здоров’я.

Знайти сімейного лікаря, найближчу амбулаторію до роботи чи дому, можна за допомогою електронної мапи: https://goo.gl/ub6eEk.

Обирайте лікарів і потім, щоразу як виникатиме бажання «загуглити» діагноз чи порадитися зі знайомими — записуйтеся на прийом до фахівця.

Знати свої права в системі охорони здоров’я

Це теж елемент здорового способу життя і спосіб зробити здоровішою всю медичну систему.

Трансформуємо охорону здоров’я, щоб випадки порушення прав людини не допускалися або ж відстежувалися більш ефективно та ніхто не міг уникнути відповідальності за свої дії. У цих змінах нам дуже допоможе, якщо кожен громадянин буде активним у захисті своїх вправ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *