ОСТАННІ НОВИНИ

Вибори в України відбулися чесно і вільно, - канадські спостерігачі

Соломія Головіна

|

Вибори президента в Україні відбулися вільно і чесно. Про це на прес-конференції 1 квітня заявив голова Канадської Місії Спостереження CANADEM, яка слідкувала за виборами, Ллойд Аксуорті, передає УП.

 

«Вибори були проведені чесно, вільно. І вони таким чином розбудовують довіру населення до демократичних процесів. Люди знають, що їх голос буде врахований, і демократичні процеси будуть посилені. Виборче середовище було конкурентним, і явка 63% – це такий показник, якого хотіли б досягти багато розвинених демократій у світі», – сказав Аксуорті.

Він додав, що, виходячи з цього, «можна очікувати довіри і до наступних парламентських виборів восени».

Водночас він підкреслив, що були «певні занепокоєння, певні системні випадки, які слід розглянути і врахувати, щоб забезпечити поступовий еволюційний розвиток демократичної системи в Україні». Як, наприклад, необхідність полегшити участь у голосуванні для внутрішньо переміщених осіб та мешканців анексованого Криму та окупований територій.

«З інших занепокоєнь було те, що була надмірна концентрація контролю за ЗМІ в руках олігархів і деякі інші моменти. По-перше, дуже очевидними були постійні намагання втручання ззовні через гібридну війну, розповсюдження дезінформації, зусилля з підриву виборчого процесу», – сказав голова місії.

«Дуже тішить те, що українська влада зробила все, що могла, щоб запобігти такому втручанню», – додав Аксуорті.

За його словами, наразі тих, хто допустив порушення, треба притягнути до відповідальності, усі скарги належним чином розглянути і провести належну просвітницьку роботу, щоб не допустити таких порушень в майбутньому.

Аксуорті додав, що місія залишитьсь до завершення виборчого процесу в Україні у другому турі виборів.

Як відомо, в Україні 31 березня відбулося голосування на чергових виборах Президента. У бюлетені для голосування були прізвища 39 кандидатів.

Нагадаємо, згідно з даними «Національного екзит-полу» лідерами виборчих перегонів стали Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

Станом на 09:00 год. 1 квітня ЦВК підрахувала більше 50% голосів виборців. Лідером у президентських перегонах залишається Володимир Зеленський.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *