ОСТАННІ НОВИНИ

Вчені розповіли, як комарі знаходять людей

|

Вчені з Університету Флориди виявили в антенах комарів білковий рецептор, який реагує на присутність в повітрі молочної кислоти, що є характерним індикатором людського поту. Як повідомляє Naked science, таким чином комарі виявляються здатні впізнавати запах людини. Про це повідомляє DT.ua.

 

Комарі Aedes aegypti є рознощиками небезпечних інфекційних захворювань. Вони можуть харчуватися кров’ю тварин, але вважають за краще кусати людей.

Головним стимулом до пошуку жертви для комарів виступає присутність вуглекислого газу, що видихається. Але сам по собі він лише запускає цю активність, і для більш точного визначення жертви комахи покладаються на більш складні хімічні маркери. Вже досить давно передбачається, що таким маркером, характерним для людини, може виступати молочна кислота. Вона утворюється в організмі людини в ході перших кроків утилізації глюкози і вироблення енергії і частково виводиться з потом.

Разом з тим, нюх комах влаштований інакше, ніж у людини, а знайти відповідає за сприйняття молочної кислоти рецептор поки не вдавалося. Комарі використовують три великих сімейства білків, які пов’язують свої групи летючих речовин. За велику область карбонових кислот відповідає група іонотропних рецепторів. Серед них автори і визначили білок IR8a, що визначає присутність в повітрі молочної кислоти. Комарі, у яких вчені вибірково відключили відповідальний за синтез IR8a ген, сідали на руку піддослідного (або на старі поношені шкарпетки) вдвічі рідше «диких» комах з нормально працюючим в антенах білком.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *