ОСТАННІ НОВИНИ

За продаж ліків без рецепту МОЗ хоче впровадити кримінальну відповідальність

Соломія Головіна

|

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила про те, що за продаж ліків без рецепту планують впроваджувати кримінальну відповідальність. Про це вона повідомила у інтерв’ю «Радіо Свобода».

 

«Проблема є, що в законі прописано, як аптека продає ліки без рецепту, навіть як це ліки, які вимагають рецепт, то їхній штраф є 120 гривень. Немає кримінальної ніякої відповідальності. Для них це дешевше, щоб мати бізнес, ніж дотримуватися закону. Зараз Держлікслужба розробляє зміни до закону. І ми підвищуємо цей штраф. І ми також будемо ставити кримінальну відповідальність за те, що видають ліки без рецепту», – сказала вона.

За словами Уляни Супрун, через неправильне користування антибіотиками у багатьох хвороб вже розвинулася до них резистентність:

«А, з іншого боку, це дуже велика проблема, що в світі є проблема з тим, що через те, що багато років користувалися антибіотиками неправильно, зараз дуже багато туберкульозу або інших хвороб, які вже не можуть лікуватися тими самими антибіотиками, бо вже є резистентність до них. Ми минулого тижня на засіданні Кабміну прийняли нашу нову стратегію, щоб боротися саме із тим. І в тому є вимога підвищення кримінальності і штрафів на видання антибіотиків. І це не лише для людей, а це також стосується тварин. Також антибіотики часто використовують в сільському господарстві. І ми будемо це контролювати. Краще, щоб люди не могли мати такий вільний доступ, бо в більшості не потрібно лікуватися, як є вірусне захворювання, антибіотиками, це можна пройти без антибіотиків. І ми мусимо звузити причини, чому ми користуємося ними».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *