ОСТАННІ НОВИНИ

На базі печерного монастиря у селі Розгірче створять центр духовної культури

Соломія Головіна

|

Депутати Стрийської районної ради під час сесійного засідання прийняли рішення створити центр духовної культури на базі скельного монастиря у селі Розгірче. Про це повідомляється на сайті райради.

 

Як зазначається, депутат о. Михайло Зубкович виніс на розгляд сесії пропозицію депутатки Катерини Котик щодо створення центру духовної культури на базі скельного монастиря у селі Розгірче, який має древню історію.

Депутатський корпус одноголосно підтримав цю пропозицію.

Довідка

Печерний монастир села Розгірче – скельно-печерний комплекс, унікальна пам’ятка історії та природи. Це скелясті виступи пісковиків заввишки до 25 м, що утворились більше 70 млн років тому на дні палеогенового моря. Перші згадки про монастир відносяться до другої половини XV століття, ймовірно, був розбудований в XIII–XIV ст. Сучасні дослідження вказують на те, що скелі використовувалися ще з язичницьких часів як місце поселення чи сховок.

За переказами селян, сам монастир був чоловічим. Ймовірно, що його засновниками були монахи, що втікали із поруйнованого в 1200 роках татарами Києва та інших селищ Київської Русі. Ченці, які вижили, дісталися цих земель, осісти, та, як вважають дослідники, знайшли непримітно-важкодоступну місцину та видовбали у скелях свій монастир.

Монахи, в більшості, вели мовчазний спосіб життя, тобто не спілкувалися між собою. На свята до них могли приходити селяни, звичайно ж, з їх дозволу. Ще відомо, що монахи продавали мед з пасіки, що знаходилась недалеко, аби заробити кошти. Довкола монастиря росли ягоди та гриби, якими монахи харчувалися.

Сучасний монастир – популярна туристична місцина.

Фото: Wikipedia

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *