ОСТАННІ НОВИНИ

Від перших комічних опер до балетної класики. Що пропонує Львівська опера цього тижня?

Оля Лозинська

|

Події Львівського національного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької не можна назвати однотонними чи нецікавими. В репертуарі театру кожен охочий знайде для себе те, що йому найближче: камерний салон, вокальний концерт, класичний балет чи легку комедійну оперу. На всякий смак і для кожного, хто прагне ближче дотягнутись до прекрасного, Львівська національна опера пропонує цього тижня яскравий каталог мистецьких подій.

 

ПЕРЕЛІК ПОДІЙ ЛЬВІВСЬКОЇ ОПЕРИ:

СЕРЕДА, 20 Березня; НЕДІЛЯ, 24 Березня –  опера «Служниця- пані» Дж.Б.Перґолезі

(Дзеркальна Зала)

Ще одна особлива подія Музичного салону Львівської національної опери – постановка одноактної опери «Служниця-пані». Це комічна опера італійського композитора, який прожив всього лише 26 років та набув слави ще за життя. Джованні Баттіста Перґолезі вважають одним із перших авторів-творців комічної італійської опери. Зрештою, популярність після прем’єри  опери  була неймовірною: уривки мелодій переспівували мешканці міст на вулицях. Природно, що  «Служниця-пані» згодом завоювала всю Європу. До появи комедійної опери, в Європі панувала так звана – «серйозна опера». Тому перші зразки веселих оперних постановок нагадували «концерт в костюмах».

Опера складається з двох невеликих картин. Сюжет опери розповідає про хитру служницю  Серпіну, яка давно відчуває себе господинею дому багатого Уберто та прагне одружити його на собі. Серпіна вирішує закохати в себе господаря, адже вона й так давно припала йому до душі. Це весела історія про жіночі хитрощі, чоловічі забаганки та логічний happy end, без якого комічна італійська опера не могла б існувати.

Середа, початок о 19:00, квитки на оперу «Служниця-пані».

Неділя, початок о 15:00, квитки на  оперу.

ЧЕТВЕР, 21 Березня; П’ЯТНИЦЯ, 22 Березня – опера «Дон Жуан» В.А.Моцарта

Нова відверта постановка геніальної опери Вольфганга Амадея Моцарта на сцені Львівської національної опери  торік здобула шквал відгуків та захоплення. Історія про  знаменитого Дон Жуана,  розгульника, який не боїться відплати за розбиті жіночі серця, завжди по-своєму є актуальною та змістовною. Адже мова йде не лише про  втіху, зраду чи спокусу – це історія також  і про жагу до життя та безрозсудну відвагу. Образ Дон Жуана – це дзеркало суспільства. Так тракує постановку соліст Петро Радейко, який виконує партію самого спокусника. В свій час Моцарт теж отримав невимовну кількість критики щодо своєї опери. Можна згадати слова критика Джованні Маккіа: «В «Дон-Жуані» немає різноманітності, але є протиріччя, кричущий контраст. Пристрасне бажання вийти за рамки!»

Новий погляд на моцартівський шедевр змушує задуматись та оцінити картину через призму сучасного світу. Ви не знайдете в цій опері старомодних канонів та строгості викладу.  Та попри те, залишається найголовніше – Моцарт, його музика, віртуозна гра та інтрига сюжету. Запрошуємо розділити відверту, дещо провокативну гру на вічний сюжет та відчути задоволення  від виконання.

Початок о 18:00, квитки на опери «Дон Жуан» 21 березня, 22 березня.

НЕДІЛЯ, 24 Березня – опера «Попелюшка» А. Спадавеккіа

Чи буває щось приємніше, як поринути знову в дитинство? В світ яскравих барв, пригодницьких історій, де завжди наприкінці тебе очікує happy end…

Саме це пропонує Львівська національна опера для найменших глядачів та дорослих, які досі вірять у казку! В основі музичного твору покладена казка  про Попелюшку, її злу мачуху та двох ледачих сестер – Колючку і Злюку. Вічна історія про добру дівчину, яка проходить через несправедливість та випробування  – але натомість стає справжньою принцесою! Музична вистава-казка «Попелюшка» створена на основі  лібрето, яке переклав на українську мову Роман Лубківський. Завітайте на музичну казку разом із малечею – пориньте в теплий  час радості, магії та справжнього дива!

Початок о 12:00, квитки на оперу «Попелюшка».

НЕДІЛЯ, 24 Березня – балет «Лебедине озеро» П.Чайковського

У цілому світі не існує відомішого балету, ніж шедевр Петра Чайковського «Лебедине озеро». Можливо, це данина класичній хореографії та витонченості танцювальних па. Але найвірогідніше, що секрет популярності «Лебединого озера» ховається якраз в манері композиторського стилю автора, адже Чайковський надзвичайно проникливий та чуттєвий лірик. Балет складається із двох дій, а в основу покладена німецька старовинна легенда про красуню-принцесу Одетту, яку прокляв чаклун та перетворив на лебідку. Найцікавіше, що «Лебедине озеро» Петро Чайковський створював в Україні, в його улюбленій Кам’янці, що на Черкащині. Саме сюди музикант часто приїжджав відпочити та відновити сили в маєток рідної сестри, і часто саме в Кам’янці народжувались шедеври митця.

Запрошуємо усіх на справжню класику в історії мистецтва – балет «Лебедине озеро» геніального Чайковського!

Початок о 18:00, квитки на на балет «Лебедине озеро».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *