ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні пропонують зробити десятиденний декрет для татусів

Соломія Головіна

|

У Верховній Раді зареєстрували законопроект «Про внесення змін до статті 17 Закону України «Про відпустки», який дозволить чоловікам брати 10-денну оплачувану відпустку після народження дитини. Про це повідомляє «Укрінформ».

 

Як зазначено на сайті парламенту, його авторами є 13 народних депутатів, серед яких Оксана Білозір, Віктор Кривенко, Олена Ледовських, Леонвіж Ємець, Павло Кишкар.

«Це дозволить батьку проводити перший період після народження дитини із сім’єю, сприятиме догляду за новонародженим, а також рівним можливостям у процесі адаптації до ситуації, викликаної народженням дитини», – переконані автори законопроекту.

Основною метою проекту закону є вдосконалення інструментів сімейної політики для забезпечення доступності рівних можливостей догляду за новонародженою дитиною.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, згідно з дослідженням міжнародної організації Save the Children, Україна знаходиться на 78 місці серед країн світу за рівнем материнського комфорту. Можливість отримання такої відпустки передбачено в законодавстві багатьох європейських країн, зокрема: Норвегія надає два тижні додаткової, повністю оплачуваної відпустки батькові, щоб побути із сім’єю після народження дитини. В Ісландії, згідно із законодавством, чоловік, у якого народилася дитина, може отримати відпустку на три місяці нарівні з жінкою. У цей час йому виплачується допомога в розмірі 80% від його середнього заробітку. У Великобританії батько дитини має право провести до двох тижнів із дитиною зі збереженням зарплати до 90%. Португалія зобов’язує законом батька провести з дитиною 5 днів в оплачуваній декретній відпустці. За порушення свого обов’язку на батька накладається штраф. Таким чином, законодавство цих країн сприяє, щоб батьки перебували з дитиною в перші місяці її життя. для забезпечення доступності рівних можливостей догляду за новонародженим.

Поінформовано, що зважаючи на це, є необхідність на законодавчому рівні забезпечити доступність чоловікам на отримання десятиденної оплачуваної відпустки у зв’язку з народженням дитини.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *