ОСТАННІ НОВИНИ

Україна – друга в Європі за покладами газу

Соломія Головіна

|

За останніми оцінками оцінками BP Statistical Review of World Energy Україна має 1,1 трлн кубометрів запасів газу. Серед країн Європи посідаємо друге місце: більше газу тільки в Норвегії. Про це повідомляє Сost.ua.

 

При цьому зауважується, що за оцінками НАК Нафтогаз (НАК включає лише дані по своїм компаніям без урахування приватних видобувників) чи Міненерго, запасів в Україні менше – 0,6 трлн кубометрів. Приблизно таку цифру наведено в BP Statistical Review of World Energy ще 1997 року – 0,7 трлн кубометрів.

Різниця в цифрах, як зазначає видання, пояснюється різними методиками оцінки. Проте річ не лише в цьому. Обсяги розвідувального буріння зростають і методологія оцінки запасів родовищ удосконалюється. Тому переоцінка запасів газу – постійний процес для всіх країн. 1997 року вважали, що в США є 4,5 трлн кубометрів, – тепер 8,7 трлн. Запаси Ірану тоді оцінювали на рівні 22,7 трлн, тепер – 33,2 трлн.

«Утім, ці дані загалом яскраво свідчать, що Європа залежить від зовнішніх постачальників газу. І потреби цього ринку потенційно може покривати будь-яка країна, що має достатньо покладів», – наголошує видання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *